14/2/13

Άλλο φιλανθρωπία, άλλο ακτιβισμός

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

"Καλούμαστε να εφαρμόζουμε την Λειτουργία και μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτά που νιώθουμε στη Θεία Λειτουργία να τα κάνουμε πράξη" δήλωσε στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για να παραβρεθεί στην 9η Επιστημονική Ημερίδα θεολόγων καθηγητών γυμνασίων και λυκείων της Μητρόπολης με θέμα "Από τη Διακονία του Θείου Λόγου στη Διακονία του Πλησίον".


Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Δημαρχείο της πόλης στις 10:30, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Συμεών Δανιηλίδης, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθηγητές πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με σημαντικό και επίκαιρο θέμα, ενώ εξήγησε πως λέγοντας πλησίον εννοούμε τον Χριστό και πως πρέπει να βλέπουμε στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας τον Κύριο.

Μίλησε, επίσης, ο Μακαριώτατος για τις δυσκολίες της εποχής και πόσο σημαντική είναι η προσφορά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ υπογράμμισε πως ο τίτλος της ημερίδας είναι ο στόχος και η ζωή της Εκκλησίας και ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας να "απλώσουμε το χέρι και να δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί στον άνθρωπο που υποφέρει και να τον στηρίξουμε στις δυσκολίες του".

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ημερίδα με την εισήγηση της κ. Αικατερίνης Τσαλαμπούνη, Λέκτορος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα "Η διδασκαλία του λόγου και η διακονία της τράπεζας: Το παράδειγμα της πρωτοχριστιανικής εκκλησιαστικής κοινότητας των Ιεροσολύμων", ενώ ακολούθησε η εισήγηση του κ. Χρήστου Τσιρώνη, Λέκτορος τμήματος θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα "Διακονία, κοινωνία, μαρτυρία. Μια θεολογική και κοινωνιολογική θεώρηση".

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο ότι "ήταν μία πολύ γόνιμη και επιτυχημένη ημερίδα με επίκαιρο θέμα. Ένα θέμα που πολύ συζητείται σήμερα. Το να δίνω ένα πιάτο φαγητό στους αδελφούς μου και να ασχολούμαι με αυτό μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μετά το κήρυγμα, δεν είναι ακτιβισμός είναι φιλανθρωπία. Καλούμαστε να εφαρμόζουμε την Λειτουργία και μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτά που νιώθουμε στη Θεία Λειτουργία να τα κάνουμε πράξη. Αυτό είναι ορθοδοξία και Ορθοπραξία".