8/8/12

Στις 8 Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού Επισκόπου Κυζίκου

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αγίων Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (†813-820), του ομολογητού και Μύρωνος επισκόπου Κνωσσού, του θαυματουργού (†350), των  Μαρτύρων Ελευθερίου, Λεωνίδου και Ερμολάου, των Νεομαρτύρων Τριανταφύλλου , του από Ζαγοράς (†1680) και Αναστασίου (Βουλγάρου), του εν Θεσ/νίκη (†1794).

Ο άγιος Αιμιλιανός έζησε μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα μ. Χ. και ήταν Επίσκοπος Κυζίκου, (από το 787 μέχρι το 815). Έζησε και έδρασε κατά την εποχή της Εικονομαχίας. Αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη που του παρείχε ο Θεός για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε΄ ο Αρμένιος.

Ως αθλητής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα γι’ αυτήν και ενίσχυε παντοιοτρόπως και όλους εκείνους οι οποίοι υπέφεραν εξ αιτίας του σκληρού διωγμού των εικονομάχων. Αγωνίσθηκε με σθένος εναντίον της αιρέσεως των εικονομάχων και πρωτοστάτησε στην αναστήλωση των ιερών εικόνων. Δοκίμασε ποικίλους πειρασμούς, θλίψεις, διωγμούς και εξορίες, αφού οι αιρετικοί τον πολέμησαν με κάθε τρόπο. Ο άγιος Αιμιλιανός πέθανε τελικά εξόριστος, σαν γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστεως.

Οι άγιοι με την ζωή και το έργο τους ζουν το γεγονός της Μεταμορφώσεως, δηλ. το άκτιστο φως της Θεότητας, όπως και οι Απόστολοι Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης. Αυτή η θαβώριος έλαμψη τους χειραγωγεί και τους δροσίζει ώστε να αντέχουν με χαρά, δύναμη και τόλμη τους πειρασμούς και τις διάφορες κακουχίες μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής τους.


Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας