8/8/12

H Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο χρησιμοποιείται ως τόπος αποχωρητηρίων

H Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο χρησιμοποιείται ως τόπος αποχωρητηρίων

 Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Havadis" σε άρθρο της στις 07.08.2012 δημοσιεύει ότι οι ιστορικές εκκλησίες στην εντός τειχών περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου έχουν παραμεληθεί σε μεγάλο βαθμό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν τις επισκέπτεται, αφού πλέον δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών ή τουριστών.

Παράλληλα με τον καθαρισμό των άγριων χόρτων και των αγκαθιών στην αυλή πολλών εκκλησιών, επισημαίνεται από τον αρθρογράφο ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλές εκκλησίες γίνονται καταλήματα  αλκοολικών ανθρώπων, και ακόμη στο εσωτερικό των εκκλησιών υπάρχων άτομα που καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Παρατηρείται, ακόμη, να εγκαταλείπουν εκεί, στους ιερούς χώρους των χριστιανών, διάφορα είδη σκουπιδιών, τα οποία προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος.
 Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, χρησιμοποιείται ως τουαλέτα από ορισμένα πρόσωπα και οι τοίχοι του έχουν λερωθεί με μπογιά. Η εφημερίδα, επίσης, αναφέρει ότι πολλά ιστορικά μνημεία της περιοχής εντός των τειχών της κατεχόμενης Αμμοχώστου καταρρέουν και σε μερικές εκκλησίες καθαρίζονται μόνο οι κήποι, και τούτο διότι κάποιες από τις  εκκλησίες αυτές θα μπορούσαν να επισκέπτονται οι τουρίστες, για εμπορικούς λόγους.
 Η εφημερίδα "Havadis" σημειώνει ακόμη, ότι οι Εκκλησίες, όπως αυτές του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Συμεών, του Αγίου Ζώνης και του Αγίου Νικολάου έχουν παραμεληθεί τόσο που οδηγούνται σε κατάρρευση.


Ακολουθούν ιστορικά στοιχεία για τον Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων:
Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων αποτελούσε τον Καθεδρικό Ναό των ορθοδόξων Κυπρίων στα χρόνια της ύστερης φραγκοκρατίας και την εποχή της ενετοκρατίας στην Αμμόχωστο.
Πιστεύεται ότι ο εν λόγω Ναός περατώθηκε μετά το 1360 μ. Χ.  και είναι σπάνιο δείγμα φραγκοβυζαντινού ρυθμού, που ενσωματώνει πληθώρα στοιχείων του γοτθικού ρυθμού -τον οποίο εισήγαγαν οι Φράγκοι στην Κύπρο- αλλά γενικά διατηρεί τη μορφή και τη δομή ορθόδοξου βυζαντινού ναού.
 Υπέστη μεγάλες ζημιές κατά την πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς το 1571 και έκτοτε εγκαταλήφθηκε. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, που ο Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται υπο τουρκική κατοχή,  οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν ίχνη των τοιχογραφιών (αγιογραφία) που τον κοσμούσαν στη δεξιά κόγχη του Ιερού Βήματος.



http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2557