16/4/13

Μνήμη των αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας (16 Απριλίου)


Η Εκκλησία μας τιμά, στις 16 Απριλίου, τη μνήμη των αγίων γυναικών Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας των αδελφών μαρτύρων, από τη Θεσσαλονίκη.
Έζησαν στη Θεσσαλονίκη και μαρτύρησαν στα χρόνια των σκληρών διωγμών του 4ου αιώνα μ.Χ. Για να διαφυλάξουν την πίστη τους, κατέφυγαν σε «όρος υψηλό» κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στο καταφύγιό τους αυτό τις επισκέφθηκε και η αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και τις ενίσχυσε με πνευματικές συμβουλές προαναγγέλλοντας τη δόξα του μαρτυρίου τους.
Είχε ολοκληρωθεί ένας χρόνος ασκήσεως, όταν κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα ανακάλυψε τις τρεις αδελφές στο ερημητήριο. Τις συνέλαβε και τις οδήγησε για ανάκριση μπροστά στο διοικητή της Μακεδονίας Δουλκίτιο. Μαζί με την Αγάπη, την Ειρήνη και τη Χιονία δικάζονταν και άλλοι τέσσερεις χριστιανοί νέοι.
Ο αστυνόμος Κάσσανδρος οδήγησε όλους μαζί στον κύριό του με την κατηγορία ότι «δεν θέλουν να φάγουν από τα ειδωλόθυτα». Αψηφώντας τον θάνατο για την αγάπη του Κυρίου έδωσαν απαντήσεις που κατέπληξαν το ακροατήριο του δικαστηρίου. Ο διοικητής απευθυνόμενος προς όλους τους ρώτησε αγανακτισμένος γιατί δεν υπακούουν στις διαταγές του αυτοκράτορα Διοκλιτιανού.
Απάντησαν με θάρρος ότι είναι χριστιανοί και πιστεύουν στον αληθινό Θεό.
Ο έπαρχος ματαιοπονούσε. Ποτέ του δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να νικηθεί από τόσο νέους σε ηλικία ανθρώπους. Τότε, διέταξε να ριφθούν στην πυρά.
Η Αγάπη και η Χιονία, κέρδισαν πρώτες το ένδοξο στεφάνι της νίκης του μαρτυρίου και στη συνέχεια και η Ειρήνη.
Σε μια εποχή που γκρεμίζονται οι ηθικές αξίες και οι περισσότεροι νέοι μας ζουν χωρίς ορθό προσανατολισμό και αγνά πρότυπα οι άγιες τρεις κόρες –αδελφές Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία του 3ου μ.Χ. αιώνα από τη Θεσσαλονίκη, μας συγκινούν και ως να μας λένε: «Η ζωή της αγνότητας και της σωφροσύνης με τη δύναμη του Χριστού είναι δυνατή! Σε κάθε εποχή! Και η ζωή αυτή, η χριστιανική, είναι η πιο όμορφη, η πιο χαρούμενη που αξίζει να ζει κανείς…».
 Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.