16/4/13

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου στο Global Russia Business Meeting 2013

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β'
ΣΤΟ GLOBAL  RUSSIA  BUSINESS MEETING
14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, Λεμεσός



Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Έντιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων,
Αξιότιμε κ. Φράνκ Ρίκτερ,
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση.  Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους φίλους από τη Ρωσσία, αλλά και από άλλες χώρες που παρευρίσκονται σε αυτή τη διεθνή συνάντηση για τις ρωσσικές επιχειρήσεις.  Εξάλλου θεωρώ ότι το νησί μας είναι και θα παραμείνει το ιδανικότερο μέρος για αυτού του είδους τις συναντήσεις.
 Δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης για την οποία καλούμαστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αλλά κυρίως των ευθυνών του, να καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για την άμεση ομαλοποίηση και ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. 
Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στα σημερινά αποτελέσματα είναι γνωστά. Τα διαχρονικά λάθη στο εσωτερικό, αλλά κυριότερα οι πρωτοφανείς και άδικες αποφάσεις των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τραυμάτισαν σοβαρά το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.  Είμαστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν από το Eurogroup ήταν τελείως λανθασμένες και  θα επηρεάσουν μελλοντικά το όλο οικοδόμημα της Ευρωζώνης.
Ποτέ όμως δεν πρέπει να μας καταβάλει η απόγνωση και η απογοήτευση, αλλά αντιθέτως όσο πιο μεγάλες είναι οι δυσκολίες τόσο πιο  μεγάλο θα πρέπει να είναι το πείσμα και η πίστη μας για επανάκαμψη και επανεκκίνηση.  Τίποτα δεν είναι αδύνατο, όλα μπορούν να ανατραπούν και να διορθωθούν, φτάνει πάντοτε να ενεργούμε με επαγγελματικότητα, προγραμματισμό και προπάντως με ήθος.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι από εσάς, από τη φίλη χώρα Ρωσσία οι οποίοι εμπιστευτήκατε την πατρίδα μας για να διενεργείτε τις οικονομικές και εμπορικές σας δραστηριότητες ή και για να αποταμιεύετε τις οικονομίες σας, σήμερα έχετε πληγεί σε μεγάλο βαθμό.  Γνωρίζω ότι απογοητευτήκατε και θυμώσατε, και αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο και ανθρώπινο. 
Είμαι όμως βέβαιος ότι παρόλες τις συνέπειες που έχετε υποστεί, η Κύπρος μας συνεχίζει και θα συνεχίσει να προσφέρει το πιο αξιόλογο και αξιόπιστο μέρος, για να ασκείτε τις δραστηριότητες σας.  Όλες οι παράμετροι που σας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας υφίστανται και παραμένουν για να συνεχίσετε και να επεκτείνετε τις εργασίες σας στο νησί μας. 
Το νομικό και φορολογικό πλαίσιο, οι υψηλού επιπέδου  χρηματοοικονομικές, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες,  η φιλοξενία, η εξυπηρέτηση και η κουλτούρα της χώρας μας σε συνδυασμό με τη διαχρονική φιλία των Κρατών μας και την κοινή μας θρησκεία αποτελούν τους παράγοντες που πιστεύω καμία άλλη χώρα δεν θα μπορέσει να σας προσφέρει.
Η Εκκλησία της Κύπρου και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντοτε φίλοι και συμπαραστάτες σας σε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί.  Όπως είπα και σε άλλη συγκέντρωση σε ομοεθνείς σας, θέλω να με θεωρείτε Πρέσβη και Υπερασπιστή σας.
Η Κύπρος μας ήταν και θα παραμείνει σημαντικό χρηματοοικονομικό διεθνές κέντρο.   Η παρουσία σας στο Συνέδριο, το αποδεικνύει.
Παράλληλα είμαι βέβαιος ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει την πολιτική θέση και βούληση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς εκσυχρονισμό των Νόμων και Θεσμών οι οποίες θα εγγυώνται και θα θωρακίζουν την ορθολογική ανάπτυξη και θα παρέχουν ασφάλεια σε όλους που θα εμπιστευτούν το Νησί μας για να ασκούν τις δραστηριότητες τους.  Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα αποτρέπουν παρόμοια φαινόμενα που ζήσαμε τον τελευταίο μήνα στο Νησί μας και δεν θα δίδουν ποτέ ξανά την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να επεμβαίνει στην Οικονομία μας. 
Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές του σημαντικού αυτού συνεδρίου και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του. 
Σας ευχαριστώ. Σπασίπα.