24/10/13

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιβάλλει με αγάπη τις Εκκλησιαστικές Σχολές


Την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Μητρόπολης "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς" επισκέφθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Ακαδημίας και του Ιδρύματος Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Σταμκόπουλος, παρουσία των Υφυπουργών Παιδείας, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και Συμεών Κεδίκογλου, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιου Κυριαζή, του Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Εστίας κ. Δημήτρη Μάθεση, Εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, ακαδημαϊκών, καθηγητών και σπουδαστών της Ακαδημίας.

Ο Διευθυντής της Ακαδημίας στο αμφιθέατρο καλωσόρισε τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στα προγράμματα σπουδών της Ακαδημίας.
Ο π. Γρηγόριος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη "πως όλοι οι διδάσκοντες προσπαθούμε, πάντοτε, να μαθητεύουμε κοντά στη Σοφία Σας και να εκφράζουμε την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας μας με την καταλλαγή και με το διάλογο, μιμούμενοι το παράδειγμά Σας και, δι’ αυτού, το παράδειγμα των αρχαίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Διότι, όπως η Υμετέρα Παναγιότητα λέγει «Ὁ τελικός σκοπός τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἶναι ὁ κάθε πιστός νά βιώσῃ τήν πανενότητα τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως ἐν τῷ Χριστῷ, ἄνευ φυλετικῆς διαφορᾶς Ἕλληνος καί βαρβάρου, δούλου καί ἐλευθέρου, ὅπου "τά πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός" Κολ.γ΄,11,12). Εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀνήκουν πιστοί ἐκ διαφόρων ἐθνῶν, γλωσσῶν, τοπικῶν παραδόσεων, λαῶν, φυλῶν, διά νά βιώνηται ἐν ἑνί σώματι "ἐπί τό αὐτό" ἡ παρουσία τοῦ Θεοῦ".

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε πως "το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιβάλλει πάντα με αγάπη τις εκκλησιαστικές σχολές", ενώ αναφέρθηκε και στον ενδιαφέρον του Πατριαρχείου για τη μόρφωση. Μίλησε, επίσης, τις σχολές του Πατριαρχείου, ενώ έκανε αναφορά και στη διακοπή λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε τα εργαστήρια συντήρησης της Α.Ε.Α.Θ., ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας και στα εργαστήρια συντήρησης εκκλησιαστικών κειμηλίων, ενώ συνομίλησε με καθηγητές και σπουδαστές. Νωρίτερα ο Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο της Ακαδημίας συμβολικά μία ελιά, προσφορά των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.


Μάκης Αδαμόπουλος