28/10/13

Στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ο Πατριάρχης


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Ολοκληρώνεται σήμερα το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την επίσκεψη του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Το πρωί ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά.



Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε "στην χαρά την οποία γεύεται όποιος επικοινωνεί με τον Θεό μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας", ενώ μιλώντας για τις δυσκολίες της εποχής τόνισε πως "βλέπουμε και αισθανόμαστε, απογοητευόμαστε μπροστά στις κρίσεις. Εφόσον πιστεύουμε δυναμώνουμε από τα παθήματά μας".

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας. Εκατοντάδες πιστοί υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη περιμένοντας την ευλογία του. Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης καλωσόρισε επίσημα τον Πατριάρχη στην Τοπική Εκκλησία, ενώ ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τον κόσμο για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις αξίες και τα ιδανικά των προσφύγων.

Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη της φήμη. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν έαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν, ως πρόσφυγες, στην περιοχή, φέρνοντας μαζί τους, ό,τι ποιο ιερό είχαν, την «Θαυματουργή» Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία ήταν γι’ αυτούς όπως αναφέρουν, «βοηθός και προστάτης» στις δυσκολίες και στους κινδύνους που αντιμετώπισαν.

Για να στεγαστεί η ιερή εικόνα οι πρόσφυγες έκτισαν στην αρχή ένα μικρό και απέριττο, βασιλικού ρυθμού, Ι. Ναό.

Η πρώτη πλίνθινη κατασκευή αντικαταστάθηκε στη δεκαετία του ΄30, ενώ η εκκλησία με τη σημερινή της μορφή άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ΄70 και ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο, υψώνεται μεγαλοπρεπής, Βυζαντινός Ναός, ο οποίος αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο ναΐκής αρχιτεκτονικής.