1/11/13

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Άκη Κυριάκου Γεροντόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο




Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο είχε το απόγευμα της Πέμπτης στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την εκκλησία, τους απόδημους αλλά και την Ορθοδοξία στις χώρες της Μέσης Ανατολής.


Μετά την συνάντηση ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε στους δημοσιογράφους: "Ήρθα να πάρω την ευχή και τις συμβουλές του Μακαριοτάτου, διότι η εμπειρία του είναι μεγάλη και παράλληλα να τον ευχαριστήσω για την προσφορά του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία της αγάπης. Ενώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και να συμβάλλουμε ώστε σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή να ζήσουν ειρηνικά όλοι, ανεξάρτητα πως ονομάζουν τον Θεό. Οι συμβουλές του είναι για μένα πολύ χρήσιμες, γιατί η συνέχεια είναι πολύ πιο δύσκολη και γι' αυτό θέλω να εκφράσω άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου".
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δώλησε: "Με πολύ χαρά δεχθήκαμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών στην Αρχιεπισκοπή και ανταλλάξαμε αρκετές απόψεις για την εκκλησία, την Ορθοδοξία και τους απόδημους μας, θέματα που είναι της αρμοδιότητας του. Σε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι έχει συλλάβει ο κ. Υπουργός το νόημα της σωστής προσφοράς της Ορθοδοξίας στην Μέση Ανατολή. Πρέπει λοιπόν αυτή να παραμείνει, πρέπει να συμβιώσει με τους Μουσουλμάνους εδώ στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως συμβίωσε αιώνες πολλούς. Έχουμε 14 αιώνες συμβίωσης με τους Άραβες και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχιστεί αυτή η όμορφη παράδοση κιαι η συγκατοίκηση στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής".
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε ακόμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Σε αυτήν επισημάνθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί και η άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχονται οι δύο χώρες. Μάλιστα ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά: " Είναι αδιανόητο για μια υπό ένταξη χώρα να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε κράτος μέλος της Ένωσης».
"Η δικαίωση για τους νεκρούς θα έρθει όταν
αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής"
Νωρίτερα, ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και κατέθεσε στεφάνι αποτείοντας φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Μεταξύ των νεκρών είναι και οι συντοπίτες του από τον Έβρο καταδρομείς Χρήστος Χατζόπουλος και Δοϊτσίδης Χριστόδουλος.
Αφού ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε: "Η δικαίωση για τους νεκρούς που βρίσκονται θαμμένοι σ' αυτά τα άγια χώματα, θα έρθει όταν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο".