5/11/13

Ξεκίνησε στο Βόλο η ΚΕ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη κατά των αιρέσεων

Ξεκίνησε σήμερα η 25η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Συνδιάσκεψη φιλοξενείται από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, και θα διαρκέσει έως τις 6/11.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και έχει θέμα «Το πρόβλημα της ασθενείας, αιρετικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις».

   Στην επίσημη τελετή έναρξης παρέστησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (εκπρόσωπος Του Οικουμενικού Πατριάρχου), Πτολεμαϊδος κ. Προτέριος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Λύδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Ηγούμενος κ. Θεοφάνης Lukiyanov (Εκκλησία Ρωσίας), o Θεοφ. Επίσκοπος Έγγρας κ. Πορφύριος (Εκκλησία Σερβίας), εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας, οι Σεβ. Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Σταγών & Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Άρτης κ. Ιγνάτιος,  Λαρίσης κ. Ιγνάτιος και Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος.
   Παρέστησαν, επίσης. η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο Λιμενάρχης Βόλου κ. Κων/νος Γανωτής και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών.
   Τον Αγιασμό της ενάρξεως τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και αμέσως μετά Χαιρετισμό απηύθυνε ο φιλοξενών Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι η πραγματοποίηση της Συνδιάσκεψης στο Βόλο «αποτελεί για μας μια εξαίρετη τιμή, αλλά και μια βαρύτατη ευθύνη: να ανταποκριθούμε ως τοπική Εκκλησία στην εμπιστοσύνη όλων σας, ώστε να διεξαχθεί η διοργάνωση με απόλυτη επιτυχία του στόχου της, που είναι η οικοδομή του Σώματος της Εκκλησίας...» Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο κίνδυνος από τη δράση των αιρέσεων είναι πανορθόδοξος: «Η εν Χριστώ παρουσία και συμμετοχή στην παρούσα διοργάνωση των προσφιλών αδελφών εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών δηλώνει ακριβώς ότι ο κίνδυνος από την δραστηριότητα των ποικιλώνυμων νεοφανών αιρέσεων και των διαφόρων κινημάτων της παραθρησκείας είναι κοινός για όλη την Ορθοδοξία. Είμεθα πεπεισμένοι ότι η συνεργασία όλων των Ορθοδόξων στην αντιμετώπισή τους είναι στις ημέρες μας περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Στόχος μας παραμένει πάντοτε η εν Χριστώ ενότητα και αγάπη, ώστε, δια της Χάριτος του Αγίου Τριαδικού Θεού, ο Οποίος είναι Παρών «ου εισι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το Αυτού Όνομα», (Ματθ. ιη', 20), αφενός μεν να αντιμετωπίζεται επιτυχώς η εισβολή των «προβατοσχήμων λύκων» στη μάνδρα του Χριστού, - και τούτο πάντα χωρίς μισαλλοδοξία και φανατισμό - αφετέρου δε να οικοδομείται προς σωτηρίαν το λογικό Του ποίμνιο...».
   Σε άλλο σημείο του Χαιρετισμού του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ποικιλώνυμες αιρέσεις το ζήτημα της ασθενείας: «Οι αιρετικές και αποκρυφιστικές ομάδες αντιμετωπίζουν, ως επί το πλείστον, λανθασμένα το πρόβλημα της ασθενείας. Την θεωρούν ως αποτέλεσμα ελλείψεως αγάπης και αρνητικής σχέσεως του προσώπου με τον εαυτό του, τους άλλους, τη φύση και το σύμπαν. Ο πόνος και η θλίψη αξιολογούνται αρνητικά. Ο δε σύγχρονος άνθρωπος, που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τον πόνο και την αρρώστια, ζητεί εναγωνίως να απαλλαγεί από αυτά, θεωρώντας τη σωματική υγεία ως το πρώτιστο αγαθό. Έτσι, παγιδεύεται εύκολα στις αυτόματες λύσεις και θεραπείες που τού προτείνονται στις συγκεκριμένες αιρετικές ομάδες και επιδίδεται στις μεθόδους και τεχνικές τους, για να επιτύχει υγεία και μακροζωία. Τουναντίον, όμως, θέτει σε κίνδυνο και τη σωματική υγεία του, αλλά και την πνευματική του υπόσταση. 
   Κάθε αμφιλεγόμενη πρακτική, κάθε παράλογη και επικίνδυνη μέθοδος αποκαλείται, δυστυχώς, σήμερα «θεραπεία» και προβάλλεται ως τέτοια από ανθρώπους που διακηρύσσουν ότι συνεργάζονται «με τον Θεό, τους αγγέλους, μια ανώτερη δύναμη, το σύμπαν, τη συμπαντική  ενέργεια κλπ.» για το καλό της ανθρωπότητος, πλανώντες και πλανώμενοι και προσελκύοντας μέσα από καλά οργανωμένα δίκτυα πλήθος απληροφόρητων οπαδών-θυμάτων...»
   Ακολούθησε η ανάγνωση των Μηνυμάτων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι Χαιρετισμοί των επισήμων και η επίσημη κήρυξη της ΚΕ΄ Συνδιασκέψεως από τον πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.
   Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την εισαγωγική ομιλία του Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Βασιλείου Τσίγκου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η σωτηρία του «όλου» ανθρώπου στη Θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας».