21/11/13

Η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα. Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Ιωακείμ και η Άννα, που ήσαν άτεκνοι μέχρι τα βαθειά γηρατειά είχαν υποσχεθεί στο Θεό να Του αφιερώσουν το παιδί που θ’ αποκτούσαν. Γι’ αυτό, όταν γεννήθηκε το παιδί, μετά από πολλή και μακρόχρονη προσευχή, έσπευσαν να ξεπληρώσουν την υπόσχεσή τους.

Για την Εκκλησία, το εορταζόμενο γεγονός, θεωρείται ως προοίμιο της ευδοκίας του Θεού, ως προμήνυμα για τα επερχόμενα σωτηριώδη γεγονότα. Ο Θεός θα γινόταν άνθρωπος και θα μας έσωζε, με τη δική μας συγκατάθεση και συνεργασία.
Ο άνθρωπος, που θα συνεργαζόταν ως εκπρόσωπος όλων σ’ αυτό το έργο, είναι η Παναγία, που ως τρίχρονο παιδί αφιερώνεται στο ναό, για να προετοιμαστεί πνευματικά γι’ αυτή την υψηλή αποστολή. Η μικρή κόρη εισέρχεται στο χώρο, που ήταν απαγορευμένος ακόμη και για τους ιερείς, γιατί, εν δυνάμει, Αυτή είναι ο χώρος όπου θα κατοικήσει ο αχώρητος Θεός. Ακόμη και οι Άγγελοι εκπλήττονταν, όπως λέει ένας ύμνος της ημέρας, βλέποντας τη Μαριάμ να μπαίνει στα άγια των αγίων.
Η Εκκλησία, όμως, ζώντας πια μέσα στην πραγματικότητα της εν Χριστώ σωτηρίας, δεν εκπλήττεται, αλλά δοξάζει και μακαρίζει τη Κυρία Θεοτόκο ως «τον καθαρότατο ναό του Σωτήρος», γιατί αξιώθηκε, με την αρετή, την ταπείνωση, την πίστη και τη σεμνότητά της, να προσελκύσει τη χάρη του Θεού και να γίνει Μητέρα του Σωτήρα μας και Μητέρα όλων των ανθρώπων, Πλατυτέρα των ουρανών.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου