17/1/14

Εορτή του Μεγάλου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου)


Τον πατέρα του αναχωρητισμού και οικιστή της αιγυπτιακής ερήμου και τον καθηγητή της μοναχικής πολιτείας τιμά στις 17 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Τον όσιο και θεοφόρο, τον άγιο Αντώνιο, που δίκαια αποκαλείται και μέγας, γιατί πραγματικά δίδαξε και έπραξε μεγάλα και έγινε διδάσκαλος μεγάλων αγίων αλλά και της Εκκλησίας ολόκληρης.

Καταγόταν από την Άνω Αίγυπτο και γεννήθηκε το 251 μ.Χ.. Σε νεαρή ηλικία μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αποσύρθηκε αρχικά στο σπίτι του, ύστερα σε κοντινή προς το χωριό του περιοχή και τελικά στην πορεία προς την έρημο, όπου έζησε για πάνω από 80 χρόνια, μέχρι το θάνατό του.
Ο βίος του, που γράφτηκε από το μαθητή του Άγιο Αθανάσιο, αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας, αποτελεί τεκμήριο σωτηρίας και οδηγό, όχι μόνο για τους μοναχούς αλλά για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Από τα πολλά θεόπνευστα που έχει πει ο Μέγας Αντώνιος ας μνημονεύσουμε και συγκρατήσουμε το εξής: «Η ζωή μας, είπε, μοιάζει με ένα πανδοχείο. Εκεί καταφεύγουν πλούσιοι, που κοιμούνται σε μαλακά κρεβάτια και φτωχοί που κοιμούνται σε άχυρα. Όταν όμως, ξυπνήσουν, όλοι φεύγουν από εκεί και ο καθένας παίρνει μόνο τις αποσκευές του».
Είναι γεγονός ότι, όσο πιο σύντομα κατανοήσει ο άνθρωπος το μάταιο της άπληστης επιδίωξης των υλικών και φθαρτών πραγμάτων, τόσο νωρίτερα αξιοποιεί ορθά τα χαρίσματα και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Τότε, με περισσότερη ταπεινή διάθεση βρίσκει την αξία και τη μακαριότητα στην ολιγάρκεια των υλικών αγαθών και μεγαλύτερη στα πνευματικά και αιώνια, για τα οποία και δημιουργήθηκε από τον Θεό να ζήσει κι έτσι, να φθάσει στην κατά χάρη θέωση και να βιώσει τη Βασιλεία του Θεού.
Σήμερα πανηγυρίζει ο ιστορικός ναός του Αγίου Αντωνίου, στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας