28/2/14

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου στην Εκδήλωση: «Κυθρέα, Χυτρίων Γαία, Γη Ευλογημένη»


Με ανάμικτα αισθήματα χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση με τίτλο «Κυθρέα, Χυτρίων γαία, γη ευλογημένη», την οποία διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Κυθρέας με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.



Τα αισθήματά μας, επαναλαμβάνουμε, είναι ανάμικτα. Και τούτο γιατί σαράντα χρόνια ύστερα από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το μοίρασμα της Πατρίδας μας, η Κυθρέα και το υπόλοιπο βόρειο τμήμα της νήσου μας εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από την κατοχή. Βαθιά πονούμε και θλιβόμαστε γι’ αυτό, συμμετέχοντας στην συνεχιζόμενη δοκιμασία και αδικία εις βάρος του λαού μας.

Από την άλλη μεριά, όμως, αισθανόμαστε και μια ξεχωριστή ικανοποίηση, γιατί βλέπουμε ειδικά εσάς τους πρόσφυγες, να μην ξεχνάτε, να μην διαγράφετε πατρίδες, να μη λυγίζετε, ούτε να απογοητεύεσθε από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Αντίθετα να ευρίσκεσθε στην πρωτοπορία του αγώνα για την απελευθέρωση και την επιστροφή.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που διερχόμαστε στο εθνικό μας θέμα, καλούμε όλους -πολιτική Ηγεσία και λαό- να παραμείνουμε ενωμένοι, συμπαραστεκόμενοι στην κυβέρνησή μας και ταυτόχρονα, με εγρήγορση να παρακολουθούμε τις εξελίξεις των συνομιλιών, ούτως ώστε να μην παρεισφρήσουν αρνητικά στοιχεία στη διαδικασία επίλυσης τού εθνικού μας προβλήματος. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία λειτουργική, βιώσιμη, αλλά και δίκαιη λύση, η οποία να διασφαλίζει ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον και για τις δύο κοινότητες της νήσου μας.

Ο λαός μας, παρά τις απογοητεύσεις και τις αντιξοότητες των καιρών, στηριζόμενος στα πλούσια ψυχικά αποθέματά του συντηρεί ακόμη ακμαίο το αγωνιστικό του φρόνημα, προσβλέποντας καρτερικά στην άγια ημέρα της απελευθέρωσης, της επιστροφής στην όμορφη Κυθρέα και στα άλλα κατεχόμενα σήμερα χωριά και στις πόλεις μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι η άγια ημέρα της δικαίωσης θα έλθει, αρκεί να παραμείνουμε όλοι ενωμένοι και αταλάντευτα προσηλωμένοι στο σκοπό και στα δίκαια του αγώνα μας.

Θερμά συγχαίρουμε το Δήμο Κυθρέας και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου  για την ωραία αυτή πρωτοβουλία τους να συνδιοργανώσουν την αποψινή εκδήλωση. Καταθέτουν έτσι τη χρήσιμη συμβολή τους στη συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας και του αγώνα για επιστροφή και δικαίωση.

Ευχόμαστε ο Θεός να αξιώσει όλους μας να γιορτάσουμε στη διάρκεια του 2014 και τα κυπριακά ελευθέρια, με την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωσή της από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τη δικαίωση των πολυετών αγώνων των Κυθρεωτών, αλλά και όλων των προσφύγων μας. 
                                                               
Ευχέτης προς Κύριον
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
     27 Φεβρουαρίου 2014.