3/3/14

Μνήμη Αγίου Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας (3 Μαρτίου)


Η Αγία μας Εκκλησία τιμά  τη μνήμη του Προφήτου Ιωήλ, των Μαρτύρων Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, Ζήνωνος και Ζωΐλου. 
O άγιος Θεοδώρητος, ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιόχειας στα δύσκολα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε μάταια να επαναφέρει την θρησκεία των ειδώλων.
Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια. Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους ήταν και ο Θεοδώρητος, γι’ αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης, ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία και τις αρετές του. Όταν όμως απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του, κατατάσσοντάς τον έτσι στην ιερώνυμη φάλαγγα των Μαρτύρων της Εκκλησίας.
Επίσης, σήμερα Καθαρή Δευτέρα, εισερχόμαστε στην πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγία μας Εκκλησία μάς έχει ήδη προσκαλέσει για αγώνα στο στάδιο των αρετών, προβάλλοντας μαζί με την πίστη, την προσευχή,  την ελεημοσύνη και τις άλλες αρετές, μέσω της νηστείας ως μαχαίρι που αποκόπτει κάθε πάθος και κακία και οδηγεί στην απόκτηση των αρετών και στη μείωση του εγωισμού.
Η αξία της νηστείας υποτιμάται από πολλούς οι οποίοι, θεωρούν ότι η δίαιτα που ακολουθεί ο άνθρωπος είναι υπόθεση που αφορά μόνο το σώμα. Το γεγονός, βέβαια, ότι αυτοί που προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς φροντίζουν να τους δικαιολογήσουν παρερμηνεύοντας διάφορα χωρία της Αγίας Γραφής ή εισάγοντας άλλα ανύπαρκτα ως υπαρκτά, κάτι ασφαλώς που ισοδυναμεί με αίρεση.
Όλ’ αυτά αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ότι η νηστεία είναι και πνευματικό ζήτημα για τον άνθρωπο. Η αρχαιότητα του θεσμού της νηστείας επίσης, που σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο είναι συνομήλικη της ανθρωπότητας, αφού η πρώτη θεϊκή εντολή στους πρωτόπλαστους σχετίζεται με αυτή, αποτελεί απόδειξη της αξίας της. Αλλά και ο Ίδιος ο Ιησούς, όχι απλά μίλησε για τη νηστεία, αλλά καθόρισε έμπρακτα και τη χρονική της διάρκεια νηστεύοντας ο ίδιος για 40 ημέρες.
Έχουν, ασφαλώς, δίκαιο όσοι θεωρούν ότι σημαντικότερη από την αποφυγή κάποιων φαγητών είναι η αποφυγή της συκοφαντίας, της μνησικακίας, της υποκρισίας και άλλων παθών. Πλανώνται, ωστόσο, όσοι νομίζουν πως, ενώ δεν μπορούν να υποτάξουν τη γαστριμαργία, θα κατορθώσουν, χωρίς αγώνα και θυσίες, να υποτάξουν την γλώσσα, τη σάρκα, τα πάθη και τις ποικίλες ανθρώπινες αδυναμίες.
Αγαπητοί,
Το στάδιο, των αρετών άνοιξε, όσοι επιθυμούν να αθληθούν, με πίστη, ταπείνωση, ειρήνη και με νηστεία και εγκράτεια στις τροφές, στις σκέψεις και πράξεις, συγχωρώντας τους αδελφούς για τα λάθη και παραλήψεις τους, ας εισέλθουν.
Στην πατρίδα μας σήμερα ακούγεται παντού η ευχή, την οποία σας απευθύνουμε κι εμείς: Καλό στάδιο! Καλή σαρακοστή!
 Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.