8/2/14

Κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Την Παρασκευή , 7 Φεβρουαρίου 2014, κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος, με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκαν την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και είχαν συνάντηση με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο.
Οι κληρικοί από τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για πρώτη φορά επισκέπτονται την Εκκλησία της Κύπρου, μέσα στα πλαίσια προσκυνηματικού προγράμματος γνωριμίας με τα Ιερά Προσκυνήματα της Κύπρου, από 6 έως 9 Φεβρουαρίου.

Ο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος προΐσταται του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Επίσκοπος Μεσαορίας περιέγραψε συνοπτικά το έργο που επιτελείται στην Εκκλησία της Κύπρου, μέσω του εν λόγω Συνοδικού Γραφείου, για την προβολή (μέσω συνεδρίων, σεμιναρίων και εκθέσεων), την ενημέρωση (των προσκυνητών ντόπιων και ξένων για τα Μοναστήρια, τις Εκκλησίας νήσου των Αγίων και των Μαρτύρων της Ορθοδόξου Πίστεως), καθώς και τη συνεργασία, διευκόλυνση και ενημέρωση των ειδικών σε θρησκευτικό τουρισμό Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.
Επισήμανε ο Μεσαορίας Γρηγόριος ότι για την καλύτερη υλοποίηση του έργου υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες συνεργάτες και σύμβουλοι του Γραφείου. Επίσης, υπάρχουν αντιπρόσωποι στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων από όλες τις Μητροπόλεις και Σταυροπηγιακές Μονές για την οργάνωση και πραγματοποίηση των στόχων του Γραφείου. Ακόμη, τόνισε την συμβολή μεγάλης ομάδας εθελοντών συνεργατών του Γραφείου. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας υπογράμμισε με έμφαση τη σημαντική αξία της συνεργασίας με όλους του φορείς του τουρισμού και κατεξοχήν με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
Ακολούθως, η ομάδα των κληρικών φιλοξενήθηκαν από τον Επίσκοπο στο Γραφείο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπου είχε την ευκαιρία να τους καλωσορίσει, να τους ευχηθεί καλή παραμονή και να τους μιλήσει ευρύτερα για την ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου από τα χρόνια των Αποστόλων μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της ίδρυσης της Εκκλησίας της Κύπρου από τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Μάρκο, καθώς επίσης στη Διοικητική οργάνωση της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τους φιλοξενούμενος κληρικούς από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καλωσόρισε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και στα μέλη της ομάδος, και τους ευχήθηκε καλή παραμονή στην Κύπρο. Η σύντομη αυτή γνωριμία τους με την εκκλησιαστική παράδοση και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια των ιερών τόπων της Κύπρου να τους ευαισθητοποιήσει ώστε να γίνουν καλοί πρεσβευτές της ιστορίας και της παράδοσης των κυπρίων αδελφών τους.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην Αρχιεπισκοπή, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου και το Βυζαντινό Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄. Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα στην Ιερά Αρχιεπισκόπους προς τιμήν των φιλοξενουμένων.
Μεταξύ άλλων αναμνηστικών παρέλαβαν το Χάρτη της Κύπρου και της Λευκωσίας με τα ιερά προσκυνήματα, έκδοση του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων