23/10/14

Προσεύχομαι για την ειρήνη, την αγάπη και την Ενότητα της Κύπρου

Μετά από πρόσκληση της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Κύπρο, από την Παρασκευή 17 έως την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη της Γεωργίας συνόδευαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριος, Χόνι και Σαμτρεδίας κ. Σάββας, Αψαλτσίχης και Τάο-Κλαρδζέτης κ. Θεόδωρος, Μπατούμι και Λαζικής κ. Δημήτριος, και Ζουκδίδι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος. Επίσης, συνόδευσαν τον Πατριάρχη κ. Ηλία, κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες, πολυμελής χορωδία του Πατριαρχείου Γεωργίας, καθώς επίσης ομάδα συνεργατών και γεωργιανών προσκυνητών.

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Οκτωβρίου 2014,  υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, τον Πατριάρχη Γεωργίας και τη συνοδεία του.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, καλωσόρισε τον Πατριάρχη Γεωργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας και στην πατρίδα σας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες αυτές τις μέρες που θα σας έχουμε μαζί μας, όπου θα πορευθείτε, στην Αρχιεπισκοπή, στις Μητροπόλεις, στα Μοναστήρια και στις  ενορίες, θα αισθανθείτε το σεβασμό του κλήρου και του λαού μας προς το πρόσωπό σας και προς την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας. Ευχόμαστε σε σας και στη συνοδεία σας καλή παραμονή στον τόπο τον δικό σας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς σε θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και τις διάφορες άλλες θρησκείες. Θα συσκεφθούμε για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο στη σύγχρονη εποχή που ζούμε».
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό για την υποδοχή και τη φιλοξενία του ιδίου και της συνοδείας του. Επιδοκίμασε τα λεχθέντα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Ο Γεωργίας Ηλίας χαρακτήρισε την Εκκλησία της Κύπρου αρχαιοτάτη Αποστολική Εκκλησία. Ακολούθως, επισήμανε Πατριάρχης Ηλίας, ότι θεωρεί ευλογία την ευκαιρία αυτή να συζητήσουν και από κοινού να βρουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα.
Αμέσως μετά, αναχώρησαν για την πρωτεύουσα και το ξενοδοχείο Hilton Park, στην Έγκωμη. Το απόγευμα, ο Πατριάρχης Γεωργίας είχε συνάντηση με Γεωργιανούς, που ζουν και  εργάζονται στην Κύπρο.
Το πρωί του Σαββάτου, 18 Οκτωβρίου 2014, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από μέλη της Ιεραρχίας, υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, κ.κ. Ηλία Β΄, μαζί και τη συνοδεία του. Στην υποδοχή παρέστησαν ο Κλήρος και πλήθος πιστών της πόλεως της Λευκωσίας, Κύπριοι και Γεωργιανοί που παρεπιδημούν στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν την ευλογία να λάβουν την ευχή του Πατριάρχη, στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο, σύσκεψη μεταξύ των δύο Προκαθημένων. Στη σύσκεψη παρακάθησαν αντιπροσωπείες Ιεραρχών των δύο Εκκλησιών.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Πατριάρχη της Γεωργίας και τους Ιεράρχες που τον πλαισίωναν. Τους καλωσόρισε στο Θρησκευτικό Κέντρο της Εκκλησίας της Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Όπως είπε και κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τούς καλωσόρισε στο  σπίτι τους, την Κύπρο μας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε στη δομή διοίκησης και προσφοράς της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλους τους τομείς διακονίας. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη γόνιμη συμμετοχή της Εκκλησίας της Κύπρου σε διορθόξους, διαχριστιανικούς και διαθρηκειακούς διαλόγους. Επισήμανε θέματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Αναφέρθηκε στη καλή συνεργασία των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής καθώς επίσης, και τις συναντήσεις των νεολαιών αυτών στην Κύπρο. Περιέγραψε συγκεκριμένα ζητήματα των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και θέματα που απασχολούν γενικότερα το σύγχρονο κόσμο.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η αγάπη, η ταπείνωση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ όλων των πλευρών. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε θα βρεθούν οι λύσεις και στα διάφορα προβλήματα και θα δώσουμε όλοι μαζί την ορθή μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο, την οποία έχει τόσο ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Επισήμανε ότι συμφωνεί με τα θέματα που έθιξε ενωρίτερα, ο Κύπρου Χρυσόστομος, και υπογράμμισε πόσο εκτιμά την ευαισθησία, την ευθύτητα και το σθένος πού τον διακρίνει πάντοτε και ιδιαίτερα στην διορθόδοξες σχέσεις.
Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή δώρων. Κατόπιν, ο Πατριάρχης μετέβη στο Ίδρυμα Μακαρίου Γ´, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο και να ενημερωθεί, σχετικά με τα πρόσφατα επαναπατρισθέντα κειμήλια που λεηλάτησαν αρχαιοκάπηλοι στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της νήσου. Εκεί, είχε την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι "Μέγα".
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, στο οποίο παρακάθησε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μέλη της Ιεράς Συνόδου, εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού, ο Πρέσβης της Γεωργίας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και άλλοι επίσημοι.
Να σημειωθεί ότι πριν την άφιξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Πατριάρχης και η συνοδεία του, πέρασαν και προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου, όπου οι ενορίτες υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας και έλαβαν την ευχή του.
Την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, κ. κ. Ηλία Β΄ και συμπροσευχομένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου. Εκτός από τους Ιεράρχες που συνόδευαν τον Πατριάρχη, στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Χρυσόστομος και Κωνσταντίας κ. Βασίλειος και οι Επίσκοποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προσφώνησε, τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος επισήμανε προς τον Πατριάρχη ότι «Σας νιώθουμε πλησίον μας, ως ένα εξ ημών, γιατί είναι πολλές οι ομοιότητες των Εκκλησιών μας και παραπλήσια η δύσβατη πορεία των στους είκοσι χριστιανικούς αιώνες". Ακολούθως, αντιφώνησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης. Κατόπιν, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος καλοσώρισε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και κέρασμα στην αίθουσα του ναού.
Αμέσως μετά, η συνοδεία του Προκαθημένου της Εκκλησίας Γεωργίας, μετέβη για προσκύνημα στον ιστορικό Ναό Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτιον, ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε Προσκυνηματικά, την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό.
Την Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας, επισκέφθηκε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας του Κύκκου, όπου έγινε δεκτός από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο και την Αδελφότητα της Μονής. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προέστη Δοξολογίας, τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ και επισκέφθηκε το Μουσείο της Μονής.
Το πρωί της Τρίτης, 21 Οκτωβρίου, ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας αναχώρησε, μέσω του δάσους της Πάφου, για το Γεωργιανό Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσογιαλιωτίσσης. Στο ιερό προσκύνημα μαζεύτηκαν πολλοί προσκυνητές για να λάβουν την ευχή του Πατριάρχη Γεωργίας, ο οποίος τέλεσε δέηση. Αργότερα, αναχώρησε για την Πάφου. Το απόγευμα η συνοδεία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας επισκέφθηκε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου. Τους Ιεράρχες και τους λοιπούς προσκυνητές υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος και η Αδελφότητα της Μονής.
Το πρωί της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄, επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, όπου έτυχε υποδοχής από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και τις Αρχές της πόλεως. Στο Συνοδικό της Μητροπόλεως έλαβαν την ευχή του Πατριάρχη οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Εκκλησίας, Γεωργιανοί που διαμένουν στην Πάφου και μαθητές δημοτικού. Στη συνάντηση στη Μητρόπολη Πάφου παρέστη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατευόδωσε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας.
Αργότερα, ο Μητροπολίτης Πάφου και οι Επίσκοποι Αρσινόης και Μεσαορίας συνόδευσαν τον Καθολικό Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλία Β΄ και τη συνοδεία του, για το αεροδρόμιο Πάφου, από το οποίο αναχώρησε με ειδική πτήση για την Τιφλίδα στις 11:30.
Προτού αναχωρήσει, για την κλίμακα του αεροσκάφους, ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας, έστειλε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Εκκλησίας της Κύπρου τις ευχές του προς τον Ορθόδοξο Χριστιανικό λαό της Κύπρου: «Προσεύχομαι για την ειρήνη, την αγάπη και την ενότητα της Κύπρου».

Δέστε πιο κάτω, τα επιμέρους θέματα σχετικά με την επίσκεψη της Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος, Μητροπολίτη Μπιτσβίνθας και Σουχουμίου-Αμπχαζίας και Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β΄ στην Κύπρο:


Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου