29/1/15

Μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου)

Η Εκκλησία μας, αλλά και η ελληνική παιδεία, τιμούν σήμερα, 30 Ιανουαρίου, τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων:

Βασιλείου του Μεγάλου Μητροπολίτου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.
Οι τρεις άγιοι τιμώνται και ξεχωριστά, ωστόσο, από τον 11ο αιώνα, έχει καθιερωθεί ο κοινός εορτασμός τους, σε ένδειξη μεγάλης ευγνωμοσύνης και προς αποφυγή φιλονικιών για το ποιός από τους τρεις πρέπει να τιμάται περισσότερο. Στην καθιέρωση αυτής της εορτής συνέβαλε καθοριστικά ο μητροπολίτης Ευχαϊτων Ιωάννης, λόγιος και ευλαβής κληρικός, ο οποίος και αξιώθηκε να δει σε όραμα και τους τρεις αγίους να τον βεβαιώνουν ότι μπροστά στο Θεό είναι ίσοι και συνεπώς η ίδια τιμή πρέπει να απονέμεται σ’ αυτούς και από τους πιστούς.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία οφείλει πολλά στους τρεις αγίους Πατέρες. Πολλά, ωστόσο, οφείλει και η ελληνική παιδεία, αφού και οι τρεις Μεγάλοι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας υπήρξαν μεγάλοι επιστήμονες, σοφοί διδάσκαλοι, λάτρεις της ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφίας, ιδρυτές σχολείων και χαλκέντεροι συγγραφείς. Αυτή την οφειλή αναγνωρίζοντας το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε το έτος 1842 την ημέρα μνήμης των τριών Αγίων και ως γιορτή των ελληνικών γραμμάτων, τα οποία οι Βασίλειος, Γρηγόριος και Ιωάννης ανέδειξαν σε ζωντανό οικουμενικό θησαυρό, σε φως, εν αγίω Πνεύματι, που φωτίζει και αγιάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, συνδυάζοντας την ανθρώπινη σοφία με την θεογνωσία, δηλ. την φανέρωση στον κόσμο της πηγής της γνώσεως, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.


Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας