11/12/15

Μνήμη του οσίου Δανιήλ του Στυλίτου (11 Δεκεμβρίου)

Μνήμη του οσίου Δανιήλ του Στυλίτου (11 Δεκεμβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του οσίου Δανιήλ του Στυλίτου. Επίσης τιμούμε τους οσίους Νόμωνα και Βηχιανό.
 Ο όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης έζησε επί βασιλέων Λέοντος, Ζήνωνος και Βασιλίσκου. Αφιερώθηκε από τους δικούς του στο Θεό και στα πέντε του χρόνια βρέθηκε ήδη σε μοναστήρι. Κάποτε, σ΄ ένα ταξίδι του, συνάντησε τὸ Συμεὼν τὸν Στυλίτη, πήρε την ευλογία του και αργότερα τη συμβουλή του να γίνει στυλίτης, να εγκατασταθεί δηλαδή σ΄ ένα στύλο και εκεί απάνω να αγωνιστεί, με εγκράτεια, προσευχή και ταπείνωση, για  την εξάλειψη των παθών και την απόκτηση περισσοτέρων αρετών.
Έλαβε από το Άγιο Πνεύμα το προορατικό χάρισμα, το οποίο διατηρούσε με πολλή διάκριση και σοβαρότητα. Επιτέλεσε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του στην Δ΄ Οικ. Σύνοδο της Χαλκηδόνας, το 451 μ.Χ.
Κοιμήθηκε σε ηλικία 80 χρονών, πλούσιος από καρπούς, τους οποίους παράγει η άσκηση των αρετών και που κατορθώνονται διά του Ιησού Χριστού.
Οι όσιοι και θεοφόροι πατέρες Νόμων και Βηχιανός σχετίζονται άμεσα με την Κύπρο. Ο Νόμων έζησε ερημίτης με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές, ανυπόδητος χειμώνα-καλοκαίρι. Το ίδιο διέλαμψε στην άσκηση ο όσιος Βησσιανός ή Βηχιανός, θεωρούμενος ως θεραπεύων τους πάσχοντες από χρόνιο βήχα και άλλα πνευμονικά νοσήματα.
Και οι δύο Άγιοι εορτάζονται μαζί στις κοινότητες Ανάγυια της επαρχίας Λευκωσίας και Φιλούσα της Χρυσοχούς, όπου υπάρχει ναός επωνόματί τους.
Τους οσίους Νόμωνα και Βηχιανό το απολυτίκιο τους αποκαλεί "των Κυπρίων το κλέος και οσίων αγλάισμα".
Ας επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους, ιδιαίτερα για τη νεολαία της πατρίδας μας, που καλείται άγρυπνα να αγωνίζεται και να αντιστέκεται απέναντι σε πολλούς ορατούς και αοράτους εχθρούς!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου