26/7/12

Στις 27 Ιουλίου 2012 η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος του Θαυματουργού

 

 Η σημερινή γιορτή φέρνει σε όλων τη μνήμη το μοναστήρι και το μεγάλο πανηγύρι της κατεχόμενης Μύρτου, στην Κερύνεια, στο οποίο κυριολεκτικά, όπως λέγει η γνωστή φράση, πάσχοντες από κάθε ασθένεια και όχι μόνο, έτρεχαν στη χάρη του αγίου Παντελεήμονα. Πανηγυρίζει και η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα Αχεράς, πλησίον της κοινότητας Αγροκηπιά.




Ο Παντολέων, όπως ονομαζόταν αρχικά ο Άγιος, καταγόταν από τη Νικομήδεια και έζησε στις αρχές του 4ου αιώνα, επί της βασιλείας του Μαξιμιανού. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης ενώ, αντίθετα, η μητέρα του Ευβούλη ήταν Χριστιανή.
Σπούδασε ελληνικά γράμματα και διδάχτηκε την ιατρική επιστήμη, στην οποία διακρινόταν ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους του. Γνώρισε την αληθινή πίστη από τον ιερέα Ερμόλαο (που εορτάσαμε τη μνήμη του χθες μαζί με την αγία Παρασκευή) και με τη δύναμη του Χριστού αξιώθηκε πολλών θαυμάτων. Θεράπευε κάθε ασθένεια με την επίκληση του Κυρίου Ιησού Χριστού και παρείχε τις υπηρεσίες του δωρεάν, ελεώντας δηλαδή τους πάντες, όπως δηλώνει το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο επικράτησε να είναι γνωστός. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο Άγιος περιλαμβάνεται στη χορεία των είκοσι θαυματουργών αγίων Αναργύρων. Ο φθόνος των ειδωλολατρών και μάλιστα των ιατρών, που κορυφώθηκε μετά τη θεραπεία από τον άγιο ενός τυφλού, ήταν η αιτία να συλληφθεί και να οδηγηθεί μπροστά στον αυτοκράτορα. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκε, παρέμεινε ασάλευτος στην πίστη του Χριστού. Ο άγιος μεγαλομάρτυρας και ιαματικός  Παντελεήμων έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό, το έτος 304μ. Χ..

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου