17/7/12

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου επ΄ ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ



16 Ιουλίου 2012
Έντιμη κυρία Υπουργέ των Εξωτερικών,
Κύριοι  Εκπρόσωποι Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Κύριοι Επίσημοι, Ευγενείς προσκεκλημένοι,

Θερμές ευχαριστίες αναπέμπουμε προς τον Πανάγαθο Θεό, που μας αξιώνει σήμερα να ζούμε και να βιώνουμε το σημαντικότατο  γεγονός της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αισθήματα χαράς και ικανοποίησης χαιρετίζουμε το  ιστορικό τούτο γεγονός.
Αναμφίβολα, η ίδρυση και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την Παγκόσμια ιστορία  ένα  ανεπανάληπτο γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Και τούτο, γιατί, η ιδέα και το όραμα  μιας ενωμένης Ευρώπης  ξεπήδησαν μέσα από την οδύνη, τις στάχτες και την πυρίκαυστη εποχή των δύο Παγκοσμίων πολέμων. Οι συνεχείς και  οι ανελέητες συγκρούσεις που αιματοκύλισαν την Ευρώπη στοίχισαν εκατομμύρια νεκρούς. Βασισμένο, λοιπόν, στην αδήριτη ανάγκη των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης να οικοδομήσουν ένα ευτυχέστερο κοινό μέλλον, προέβαλε το όραμα μιας  ενωμένης Ευρώπης, το οποίο  να βασίζεται πάνω στις αξίες του αλληλοσεβασμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας  και  των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη άρχισε την ηράκλεια αυτή προσπάθεια για ενοποίησή της, από την ιστορική εκείνη ημέρα τής 9ης Μαΐου1950, όταν ο Γάλλος υπουργός των εξωτερικών  Robert Schumann άπλωσε τα χέρια τής συνεργασίας προς τη Γερμανία, διαβάζοντας, στην αίθουσα τού Ρολογιού, το περίφημο κείμενο, που συνέταξε ο πατέρας τής Ευρώπης ο Jean Monet.
Από το 1950 μέχρι σήμερα, ο αγώνας για πλήρη ενοποίηση τής Ευρώπης υπήρξε όντως δύσκολος, ανάντης, δαιδαλώδης  και πέρασε μέσα από λεπτεπίλεπτες και αμφιλεγόμενες πτυχές και φάσεις.  Οι δυσκολίες προέρχονταν κυρίως από το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε κυρίως ως οικονομική ένωση.  Το χρήμα όμως δεν αποτελεί αφ’ εαυτού ουσιαστικό παράγοντα ενοποίησης των λαών.  Έπρεπε να υπάρξει κάτι ανώτερο και ουσιαστικότερο. Και αυτό ήταν το πνεύμα που έπρεπε να ενώσει την Ευρώπη. Όπως και έγινε. Γι’ αυτό και η υπερνίκηση αυτών των δυσκολιών  απέδειξε, πως, όταν το πνεύμα τού Ανθρώπου καθοδηγεί τις πράξεις του και όταν τα οράματα  των αξιών τής ζωής, όπως ο σεβασμός τής αξίας τού Ανθρώπου, τής ειρήνης και  τής δημιουργίας, ενυπάρχουν  στις ψυχές των λαών, τότε τα εμπόδια υπερνικώνται και ο άνθρωπος μπορεί να πραγματοποιήσει και τους πιο υψηλούς οραματισμούς του,  όπως είναι και αυτός τής Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Σήμερα, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει  λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Ασφαλώς  το ζητούμενο, στις δύσκολες τούτες στιγμές, είναι μια Ευρώπη που να βασίζεται στην ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή. Όμως, οφείλουμε να τονίσουμε, ως πνευματικοί ηγέτες, ότι η διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορεί να αναζητηθεί μόνο σε οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Πάνω απ’ όλα επιβάλλεται, όπως οι λύσεις αναζητηθούν μέσα στο πνεύμα τής αλληλεγγύης, τής αλήθειας και τής αγάπης.
 Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι ο Χριστιανισμός, του οποίου οι ηθικές  αξίες, όπως αυτές διαγράφονται μέσα από τον Ευαγγελικό λόγο, συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Η ισότητα όλων των ανθρώπων, η θρησκευτική ελευθερία και ο σεβασμός στο δικαίωμα του κάθε ατόμου να πιστεύει, να ονειρεύεται και να ελπίζει σε κάτι  ανώτερο, αποτελούν τις ρίζες όλων των άλλων πολιτικών ελευθεριών και ιδιαίτερα τής  ειρήνης.  Επομένως, οι αειθαλείς πνευματικοί, πολιτιστικοί και οικονομικοί πόροι της Ευρώπης, θα συνεχίσουν να αποφέρουν καρπούς, εάν συνεχίσουν να γονιμοποιούνται από το  όραμα τής αξίας τού Ανθρώπου, ως του τελειότερου δημιουργήματος τού Θεού, που είναι και ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αν παραμελήσουμε αυτές τις καταβολές δεν θα σβήσουμε απλώς το παρελθόν τής Ε.Ε. το οποίο οικοδομήθηκε με πολύ μόχθο και αγωνία αλλά θα υπονομεύσουμε και το μέλλον της.
Κυρία Υπουργέ,
Ως Εκκλησία Κύπρου επιθυμούμε από κέντρου καρδίας να σάς εκφράσουμε  τα συγχαρητήριά μας και τις πιο θερμές μας ευχές για μια επιτυχημένη Προεδρία.
Καθηκόντως, ομολογούμε ότι ξεκινήσατε πολύ μεθοδικά και προγραμματισμένα. Και είμεθα σίγουροι ότι η μεθοδικότητα αυτή θα αποδώσει και τους προσδοκώμενους καρπούς. Θέλω να σάς διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Εκκλησία θα σάς συμπαρασταθεί για την ευόδωση των υψηλών στόχων τής Κυπριακής Προεδρίας. Παράλληλα είναι έτοιμη να παρουσιάσει και να προβάλει όλο τον πνευματικό της πλούτο, μέσα στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, για να καταδείξει την ιστορικότητα, την πνευματικότητα και τον διαχρονικό  πολιτισμό  αυτού του νησιού. Να αποδείξει ότι η Κύπρος υπήρξε, μέσα στην Ιστορία, η Πύλη τού Χριστιανισμού τής Ευρώπης, υπήρξε δια μέσου των αιώνων μια πηγή των Ευρωπαϊκών ιδεών και ότι σήμερα αποτελεί για την Ευρώπη μια ιστορική πρόκληση για εμπέδωση και εφαρμογή των αρχών, για τις οποίες ιδρύθηκε και αγωνίζεται.
Ο Χριστιανισμός ήταν και παραμένει, με τις διαχρονικές του αξίες, ο συνδετικός κρίκος τής Ε. Ε. Αυτές οι αξίες επιβάλλεται να βασιλεύσουν και πάλιν σ’ ολόκληρη την Κύπρο.
Κυρία Υπουργέ, αγαπητοί μου συνδαιτυμόνες, εδώ, στη μοιρασμένη Λευκωσία, θα κτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εις πείσμα και όνειδος όλων εκείνων που συνέβαλαν στη διαίρεση αυτής τής Πόλης και στη ανέγερση τού διαχωριστικού τείχους του αίσχους,  που γέμισε και γεμίζει με οδύνη τον λαό μας.
Είναι δεδομένο ότι τα έργα τού σκότους δεν διαρκούν επί πολύ. Το Φώς τής Αγάπης και η ισχύς της Δικαιοσύνης θα τα ανατρέψει και η Κύπρος θα γνωρίσει και πάλιν ημέρες ειρήνης, χαράς και δημιουργικής προόδου. Αυτό είναι και το θέλημα τού Θεού.
Ευχόμεθα κάθε επιτυχία στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευόδωση των Υψηλών στόχων αυτής και προσευχόμεθα όπως αυτή αποφέρει τους προσδοκώμενους καρπούς, επ’ αγαθώ σύμπαντος τού Κυπριακού  λαού και όλων των λαών τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως!
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
16 Ιουλίου 2012.