19/7/12

Στις 19 Ιουλίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της οσίας Μακρίνας, αδελφής του Μεγάλου Βασιλείου

Τιμάται σήμερα από την αγία μας Εκκλησία η μνήμη της οσίας Μακρίνας, κόρης των αγίων Βασιλείου και Εμμελείας και αδελφής των, επίσης αγίων, Βασιλείου του Μεγάλου, Ναυκρατίου, Πέτρου Σεβαστείας και Γρηγορίου Νύσσης. Ο βίος της είναι μια ζωντανή απόδειξη για το ότι η οικογένεια είναι όντως, όταν πορεύεται στο δρόμο του Χριστού, κατ’ οίκον εκκλησία και ότι τα μέλη της, μέσω της προσευχής, της αμοιβαίας αγάπης και αλληλοστήριξης, οδηγούνται ευκολότερα στη βασιλεία του Θεού.



Η οσία Μακρίνα αφού, ως μεγαλύτερη στην ηλικία, βοήθησε στην ανατροφή των αδελφών της, ακολούθησε, μαζί με τη μητέρα της, το μοναστικό βίο, ασκούμενη σε γυναικεία μονή, κοντά στον ποταμό Ίρη του Πόντου. Όπως ιστορείται στο βίο της, που συνέγραψε ο αδελφός της Γρηγόριος, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της με προσευχή, άσκηση και έργα φιλανθρωπίας και κοιμήθηκε ειρηνικά στον τόπο της μετανοίας της.
Σήμερα, επίσης, τιμάται η μνήμη του οσίου Δίου, που καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Θεοδοσίου. Ήταν εγκρατής στη θεολογική μόρφωση και απέκτησε μεγάλη φήμη για την αρετή και τη σοφία του. Χειροτονήθηκε ιερέας στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε για το μεγάλο κοινωνικό του έργο και τελείωσε το βίο του ειρηνικά.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας