4/7/13

Η Ουκρανία εορτάζει την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως του Κιέβου

Η Ουκρανία εορτάζει την 1025η επέτειο της Βαπτίσεως των Ρως του Κιέβου απο τον Άγ. Ισαπόστολο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο τον Μέγα

Φέτος στις 28 Ιουλίου η Ουκρανία, μαζί με ολόκληρο τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο, θα εορτάσουν την 1025η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρώς του Κιέβου. Έτσι από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, για τις οποίες έχουν προσκληθεί Αρχηγοί ξένων Κρατών, Εκπρόσωποι Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και εκπρόσωποι Θρησκευτικών
, Ιστορικών και Επιστημονικών κύκλων από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι από το 2008 η 28η Ιουλίου αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία στη χώρα μας, η οποία γιορτάζεται τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.

Η Εκκλησία της Κύπρου θα συμμετέχει στους πιο πάνω εορτασμούς καθ’ ότι έχει αποδεχθεί σχετική πρόσκληση. Έτσι η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, θα φθάσει στο Κίεβο, συνοδευόμενος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου           κ. Γεώργιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, τον Διάκονο Κυπριανό Κουντούρη και τον Διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου κ. Χρίστο Κουκλιώτη. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η επίσκεψη αυτή του Μακαριωτάτου θα συμβάλει στην περαιτέρω πνευματική προσέγγιση των λαών μας και θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες φιλικές σχέσεις μεταξύ του Ουκρανικού και  του Κυπριακού λαού.
Η Ουκρανία έχει μια μακρά χριστιανική ιστορία, που χρονολογείται από τον δέκατο αιώνα. Επιστημονικές πηγές ισχυρίζονται ότι ο Πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μέγας, ένας εξέχων πολιτικός ηγέτης της εποχής, κατανοώντας την ανάγκη να αντικατασταθεί η ειδωλολατρία με μια πίστη, η οποία θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις πνευματικές ανάγκες μιας νέας κοινωνικής ανάπτυξης, εισαγάγει το 988 τον Χριστιανισμό ως τη θρησκεία του κράτους των Ρώς του Κιέβου. 
Η εισαγωγή του Χριστιανισμού, αποτέλεσε, λοιπόν, ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για το Κίεβο, αλλά και για το σύνολο των Ρώς στα γειτονικά κράτη και διαδραμάτισε έναν πολύ θετικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στην ενίσχυση του κύρους των Ρώς του Κιέβου μεταξύ χωρών, στις οποίες ο Χριστιανισμός είχε γίνει δεκτός νωρίτερα.
Η επιρροή της χριστιανικής πίστης στη διαμόρφωση του πολιτισμού της χώρας μου, και ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο σκέψης και το σύστημα αξιών του έθνους μας, υπήρξε καθοριστική. Σήμερα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο Χριστιανισμός παρουσιάζεται ως η ιδεολογική βάση της Ουκρανικής συνείδησης.
Συγχρόνως, ο Εκχριστιανισμός των Ρώς, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της ουκρανικής φιλοσοφίας. Λόγω του Χριστιανισμού η ουκρανική φιλοσοφία μπόρεσε να ενταχθεί στις φιλοσοφικές παραδόσεις του Βυζαντίου και μέσα από αυτή, στην αρχαία φιλοσοφία, χωρίς, όμως, να χάσει τη μοναδικότητά της.
Επ’ ευκαιρία, λοιπόν, του σημαντικού τούτου γεγονότος για τη χώρα μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Κύπρου, έχουν βαθύ ιστορικό υπόβαθρο και η αναμφίβολα, η κοινή Ορθόδοξη πίστη συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη και  σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας στο πέρασμα των αιώνων. Ο πρώτος προσκυνητής Ρως στην Κύπρο υπήρξε ο Ηγούμενος της Μονής του Τσερνίγιβ Δανιήλ ο οποίος έφθασε στο νησί το 1106 για προσκύνημα. Επίσης, κατά το πρώτο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα, ο μοναχός του Κιέβου Βασίλειος Μπάρσκι του Γρηγορίου πέρασε λίγα χρόνια στην Κύπρο. Κατά την παραμονή στο νησί ο μοναχός Β. Μπάρσκι, γύρισε όλο το νησί και επισκέφθηκε πολλά μοναστήρια και εκκλησίες της Κύπρου και άφησε ως κληρονομιά του μια μοναδική περιγραφή του νησιού και των Ορθόδοξων Μονών και Εκκλησιών του και η οποία αποτελεί σήμερα μια σημαντική ιστορική πηγή. Μέχρι και σήμερα, στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, καθώς και στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, παρέμειναν 1735 επιγραφές, δημιουργίες του ίδιου. Τον ερχόμενο, μάλιστα Σεπτέμβριο, με τη στήριξη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μνημονικής πλάκας του μοναχού Β. Μπάρσκι, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τοίχο του καθεδρικού ναού της Παναγίας Αγίας Νάπας στη Λεμεσό.
Όμως και σήμερα οι σχέσεις των δύο λαών συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σε κάθε επίπεδο, μέσα σε πνεύμα φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Κατά τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των αρχηγών των δύο κρατών, στην Ουκρανία και στην Κύπρο αντίστοιχα. Κατά τις επισκέψεις αυτές, υπεγράφησαν αρκετές σημαντικές διμερείς συμφωνίες, οι οποίες ενίσχυσαν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και έθεσαν σε μια νέα βάση τη συνεργασία των λαών μας.
Αποκορύφωμα των άριστων σχέσεων, που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας, υπήρξε η διοργάνωση της Πρώτης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ουκρανίας και Κύπρου για την οικονομική, επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία και η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 26 και 27 Ιουνίου. Η Σύνοδος, που έγινε υπό την προεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ουκρανίας και της Κύπρου, είχε ως στόχο της την εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαντική είναι επίσης η στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στην ένταξη της Ουκρανίας την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία, βέβαια, αποτελεί ένα βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής του κράτους μας. Θα ήθελα επ’ ευκαιρία να εκφράσω την εκτίμησή μου προς τον Κυπριακό λαό για την στήριξή του στην προσπάθεια του Ουκρανικού λαού να ενταχθεί στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Μέχρι σήμερα, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας βασίζεται στις διαδικασίες της πολιτικής και της οικονομικής ανάπτυξης της Ε.Ε. Βασική προτεραιότητα της χώρας μου είναι η Συμφωνία Σύνδεσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Βίλνιους της «Ανατολικής εταιρικής σχέσης» το Νοέμβριο του 2013. Για το σκοπό αυτό, η Ηγεσία της χώρας μου καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση των σύνθετων κοινωνικό-οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην καθιέρωση κανόνων και προτύπων της Ε.Ε. σε όλες τις σφαίρες της εσωτερικό-πολιτικής ζωής της χώρας.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι η οικονομική κρίση η οποία έχει αγγίξει τόσο την Ουκρανία, όσο και την Κύπρο αλλά και άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μας προτρέπει να ενώσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Γι 'αυτό, πιστεύω ότι και η Ουκρανία, και η Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για την περαιτέρω προώθηση μιάς  γόνιμης διμερούς συνεργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ταχέως αναπτυσσόμενες φιλικές σχέσεις και το πνεύμα  συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ουκρανίας και της Κύπρου, αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό μιάς σταθερούς ανάπτυξης και ευημερίας των χωρών μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου στο σύνολό της.

Boris Humeniuk
Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο