11/7/13

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Στροβόλου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, το  εσπέρας, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης στο Στρόβολο. Την Τετάρτη, το πρωί θα λειτουργήσει και κηρύξει στον ίδιο Ιερό Ναό.


***************************************************************
Παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας
Στη μέση του παλιού Στροβόλου, κοντά στην όχθη του διερχόμενου ποταμού Πηδιά, δίπλα από το Σύστημα Προσκόπων, υπάρχει εκκλησούλλα αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Κτίστηκε το 1935 πάνω σε ερείπια αρχαιότερης εκκλησίας της οποίας σωζόταν μόνο η Αγία Τράπεζα, μπροστά στην οποία οι θεοσεβείς κάτοικοι του Στροβόλου συνήθιζαν να πηγαίνουν να προσεύχονται, ν’ ανάβουν το καντήλι και να παρακαλούν την Αγία να θεραπεύσει τις αρρώστιες τους και ιδιαίτερα εκείνες των παιδιών τους, αφού η Αγία Μαρίνα θεωρείται θαυματουργός ιατρός και προστάτης του παιδικού κόσμου.

Η επιλογή του χώρου που χτίστηκε το αρχαίο εκκλησάκι δεν ήταν τυχαία. Στα παλιά χρόνια στο Στρόβολο αφθονούσαν τα τρεχάτα νερά, που μαζί μ’ εκείνα του ποταμού Πηδιά δημιουργούσαν έλη, στα οποία συγκεντρώνονταν πολλά κουνούπια. Αυτά με το κέντρισμα τους προξενούσαν τη σοβαρή ασθένεια «μαλάρια», κυρίως στα μικρά παιδιά. Τότε οι θεοσεβείς  Στροβολιώτες  έκτισαν μικρό εκκλησάκι, το οποίο αφιέρωσαν στην προστάτιδα των παιδιών Αγία Μαρίνα.
Την όλη πρωτοβουλία για το χτίσιμο του νέου ναού της Αγίας, ανέλαβε από μόνος του ο Στροβολιώτης Χατζηπαναής  Χατζησάββα, ο οποίος με πολλούς προσωπικούς κόπους ξεκίνησε την εργασία. Μάλιστα στην αρχή συνάντησε και τις αντιδράσεις των χωριανών του, οι οποίοι διαφωνούσαν με την ενέργεια του. Αργότερα όμως, αρκετοί απ’ αυτούς συνέδραμαν στην εκτέλεση του θεάρεστου αυτού Χριστιανικού έργου. Το κτίσιμο ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου 1937. Μέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας. Η πρώτη λειτουργία τελέστηκε από τον Έξαρχο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ιερώνυμο. Ο Χ’’ Παναής προτού αποδημήσει στον Κύριο, αξιώθηκε και δημιούργησε τριήμερη εμποροπανήγυρη, που γινόταν στις 16, 17 και 18 του Ιούλη. Τέτοια, αλλά μικρότερη, γίνεται γύρω από το εκκλησάκι και στις μέρες μας.