20/6/14

Προσφώνηση του Μακαριωτάτου στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Προσφώνηση τής Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β´στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε τού Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Αξιότιμοι Κύριοι, Αγαπητοί μου φίλοι,
 Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς αποδέχτηκα  την πρόσκλησή Σας  να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην 53η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Η προσφορά του Συνδέσμου Σας καθώς και του επαγγέλματος του Λογιστή/Ελεγκτή ευρύτερα, υπήρξε ουσιώδης, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, διότι συντέλεσε στην αναδόμηση τής Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στον τομέα των λογιστικών υπηρεσιών και βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας.

Ζούμε, σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να φθάσει η Πατρίδα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι γι’ αυτόν  ακριβώς τον λόγο, που ακράδαντα πιστεύομε ότι οι αξίες, οι οποίες χαρακτηρίζουν το επάγγελμά Σας και που δεν είναι άλλες από την ακεραιότητα, την αξιοπιστία την εμπιστοσύνη καθώς και την αποτελεσματικότητα του θεσμού αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Αυτές τις  αξίες, σε συνάρτηση με τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τον Σύνδεσμό και τα Μέλη Σας, που απαρτίζουν τη ζώσα πνοή του, πιστεύω ακράδαντα ότι επιβάλλεται να κρατήσετε ψηλά, γιατί αυτές Σάς καταξιώνουν στη συνείδηση της Κυπριακής κοινωνίας. 
Ο επαγγελματισμός των Μελών Σας, η ποιότητα της εργασίας τους και οι προοπτικές που διανοίχτηκαν στα προηγούμενα χρόνια, ήταν οι βασικοί λόγοι της ραγδαίας ανάπτυξης που είχε το επάγγελμά Σας. Απόρροια της ανάπτυξης αυτής ήταν η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των εσόδων του Κράτους και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν διαφεύγει επίσης της προσοχής μας και η πολύτιμη κοινωνική προσφορά του Συνδέσμου Σας, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας.
Γνωρίζω πολύ καλά  ότι μετά τα γεγονότα του Μαρτίου 2013 ο Σύνδεσμος Σας υπέβαλε προς το Κράτος σειρά  μέτρων ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας και ότι διαδραμάτισε, και συνεχίζει να διαδραματίζει, καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας και γενικά στην προσπάθεια για σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Όπως διαφαίνεται από τις εκθέσεις προόδου, στο θέμα  της υλοποίησης του μνημονίου συναντίληψης  με την Τρόικα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ξένες αγορές αντικρίζουν θετικότατα τις ενέργειές  μας, ο τουρισμός μας αναπτύσσεται και γενικά η οικονομία μας αποκτά μια σταθερή ανοδική πορεία.

Για μένα, προσωπικά, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως επανέλαβα πολλές φορές ο λαός μας έχει μάθει να αντιμετωπίζει με σθένος και αποφασιστικότητα τις διάφορες προκλήσεις, και δεν έχω,  ούτε και είχα καμία αμφιβολία ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα οι προσπάθειες μας θα στεφθούν με επιτυχία και η οικονομία μας θα ανακάμψει.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να Σάς συγχαρώ θερμά για την πολύπλευρη συνεισφορά Σας στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα της χώρας μας, για την ουσιαστική προσφορά Σας στις δύσκολες καμπές, που πέρασε και περνά η πατρίδας μας  και να Σάς καλέσω να συνεχίσετε, όχι με τον ίδιο ζήλο αλλά με ακόμη πιο θερμό, το δημιουργικό και ουσιώδες έργο Σας, για εξυπηρέτηση και προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας.
Από μέσης καρδίας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Σας Συνέλευσης, για την οποία δεν αμφιβάλλω.