5/6/14

Εγκαινιάστηκε ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα

Την Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, τελέστηκαν στα Τίρανα τα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού», από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τη συμμετοχή των Μακαριωτάτων Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου, Ρουμανίας κ. Δανιήλ, των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και του, επιχώριου Ποιμενάρχη, Τιράνων κ. Αναστασίου.

Συμμετέσχαν στα εγκαίνια και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.
Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού διωγμού της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1967-1990), το αθεϊστικό καθεστώς είτε κατέστρεψε πλήθος ιερών ναών και μονών είτε τα μετέτρεψε σε αποθήκες, μηχανουργεία, στρατόπεδα, κέντρα ψυχαγωγίας.
Ήδη το 1965 ο παλαιός Καθεδρικός Ναός στην κεντρική πλατεία των Τιράνων κατεδαφίσθηκε και στη θέση του κτίσθηκε δεκαπενταόροφο ξενοδοχείο.
Σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας σε όλους τους τομείς, από το έτος 1991 μέχρι σήμερα, αποτελεί το συγκρότημα του Νέου Καθεδρικού Ναού της «Αναστάσεως του Χριστού» στο κέντρο των Τιράνων με το παρεκκλήσιο της «Γεννήσεως του Χριστού», το κωδωναστάσιο και το Συνοδικό Κέντρο.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Εορτή της Ορθόδοξης Νεολαίας στο Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε στον χώρο υποκάτω του Καθεδρικού Ναού.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νισάνι, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μέτα, ο Πρωθυπουργός κ. Ράμα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και Δήμαρχος Τιράνων κ. Μπάσα, οι οποίοι το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουνίου δέχθηκαν επισήμως τους Ορθοδόξους Προκαθημένους.
Το γεγονός των εγκαινίων συνιστά ιδιαίτερη ευλογία για τους Ορθοδόξους της Αλβανίας και ευρύτερα για τη χώρα.
Επίσης αποτελεί πολυσήμαντη μαρτυρία της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας. Επιπρόσθετα, με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και άλλων Προκαθημένων καθώς και αντιπροσωπειών από όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δηλώθηκε η Εκκλησιαστική ενότητα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος με τη συμμετοχή του στο πανίερο γεγονός της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και της ανά την οικουμένη Ορθοδόξου Εκκλησίας, είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών Αλβανίας και Κύπρου, ως συνέχεια της Επίσημης Επίσκεψης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας, τον Οκτώβριο του 2008.
Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων.