23/10/14

Μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου (23 Οκτωβρίου)



 Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου, του οποίου η μνήμη τιμάται, επίσης, την Κυριακή που ακολουθεί τα Χριστούγεννα. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του αγίου Ιγνατίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και του οσίου Μακαρίου του Ρωμαίου.

Ο Ιάκωβος ήταν γιος του Ιωσήφ του Μνήστορος, και λόγω της συνεχούς συναναστροφής του με τον Ιησού, κατά τα παιδικά τους χρόνια, ονομάστηκε Αδελφόθεος ή Αδελφός του Κυρίου. Η υποδειγματική πίστη και αφοσίωσή του στον Χριστό αποδείχθηκε έμπρακτα μέσα από την ιεραποστολική, ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση του ως πρώτου επισκόπου Ιεροσολύμων, αφού κατά την παράδοση είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο.
Το κύρος του και η υπόληψη με την οποία η πρώτη Εκκλησία περιέβαλλε το πρόσωπό του Αγίου Ιακώβου, εμφανίζονται ανάγλυφα στις τοποθετήσεις του κατά τις εργασίες της αποστολικής συνόδου του 49 μ.Χ., όπου η συμβολή του στην απελευθέρωση της νέας πίστης από το μωσαϊκό νόμο και στην εξάπλωσή της σε όλα τα έθνη υπήρξε καθοριστική.
Ο άγιος Ιάκωβος προίκισε την Εκκλησία με τη θεόπνευστη καθολική επιστολή του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 27 βιβλία της Καινής Διαθήκης, αλλά και με την πρώτη Θεία Λειτουργία, που αποτέλεσε τη βάση για τις μεταγενέστερες του Μ. Βασιλείου και του ιερού Χρυσοστόμου.
Την μεγαλειώδη προσφορά του προς την Εκκλησία, ο Αδελφόθεος Ιάκωβος, επισφράγισε με το μαρτυρικό του θάνατο, στον οποίο τον υπέβαλαν οι ομοεθνείς του.
Αν κάτι ήθελε κανείς να κρατήσει από το βίο και το λόγο αυτού του μεγάλου αγίου, θα ήταν αρκετό το εξής απόσπασμα από την επιστολή του: «Να γίνεστε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του θεού και όχι μόνο ακροατές. Μη ξεγελάτε τον εαυτό σας με την ιδέα ότι είναι αρκετό να ακούει κανείς το λόγο του Θεού».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου