22/10/14

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής


Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για το εθνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και για τη στήριξη που παρέχει στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για  επανένωση της Κύπρου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι μας, καθώς και στα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και υπογράμμισε την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποιήσεων.

Ο κ. Φωτίου ζήτησε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε ό,τι αφορά την άσκηση πίεσης, μέσω διαμεσολάβησης του αμερικανικού παράγοντα, προς την Τουρκία σε σχέση με το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Εξήρε, επίσης, το έργο που διαδραματίζει η ομογένεια στην Αμερική και τη στήριξη που παρέχει η Αρχιεπισκοπή στον αγώνα της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής τόσο για την καλύτερη αξιοποίηση του ρόλου της ομογένειας όσο και για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στη νέα γενιά των αποδήμων μας.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την προθυμία του να συμβάλει προς την κατεύθυνση της προόδου στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της παραμονής των εγκλωβισμένων στις πατρογονικές τους εστίες.  

Επισήμανε, εξάλλου, το έργο που διαδραματίζει η Εκκλησία και η ομογένεια μέσω διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση του ελληνικού και κυπριακού στοιχείου στο εξωτερικό.

Τέλος ευχήθηκε ευόδωση του σημαντικού έργου που έχει αναλάβει ο Επίτροπος Προεδρίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία τόσο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όσο και των ομογενειακών οργανώσεων με τον Γραφείο του Επιτρόπου θα ενισχυθεί περαιτέρω.

-------------------------