Ιερώνυμος: «Ο ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση εν όψει των εθνικών κινδύνων αλλά και της παγκόσμιας κρίσης»
«Οι προαιώνιοι αδελφικοί δεσμοί, που συνδέουν την Κύπρο με τη μητροπολιτική Ελλάδα, σφυρηλατούνται, ενδυναμώνονται και ανανεώνονται με τη συμβολή χαρισματικών προσώπων που μέσα από εμπνευσμένες δημιουργικές πρωτοβουλίες, συνέργειες και δράσεις, ενισχύουν τους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνισμού που τροφοδοτούνται από την κοινή μας γλώσσα, την κοινή ιστορία, τις κοινές εθνικές και πολιτιστικές μας ρίζες και το κοινό ευρωπαϊκό μας παρόν». Τα παραπανώ τόνισε, κατ' αρχάς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην εκδήλωση προς τιμήν του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος, Κυριάκου Κενεβέζου, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, χθες το βράδυ.
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Κενεβέζος προσέφερε πολλά στον ελλαδικό και κυπριακό πολιτισμό. «Στην αντίληψη όλων μας», είπε, ο εκάστοτε πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν αποτελεί απλώς και μόνο τον θεσμικό εκπρόσωπο μιας άλλης χώρας. Είναι η προσωποποίηση αυτών των ακατάλυτων δεσμών μας με τη Μεγαλόνησο, έναν τόπο οικείο, μια ακριτική πατρίδα του ελληνισμού, που οδεύει μέσα στον χρόνο, διατηρώντας, σε πείσμα της γεωγραφίας της ιστορίας και των επίδοξων κατακτητών, ανέπαφη και αναλλοίωτη την ελληνική ταυτότητά της.
Και πρόσθεσε: «Ο τιμώμενος Κυριάκος Κενεβέζος με τη συνολική προσφορά του στον ελλαδικό και κυπριακό πολιτισμό έχει ενισχύσει τους δεσμούς αυτούς, επιτελώντας έργο σημαντικό και εθνωφελές, πρότυπο και παρακαταθήκη για όλους όσοι βρεθούν στο μέλλον σε αυτή τη σημαντική για τον ελληνισμό θέση».
Επιπλέον, σημείωσε ότι πέραν των άλλων θεσμικών καθηκόντων του είναι γνωστή η ευαισθησία του σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. «Για τον λόγο αυτόν, καθ' όλη τη διάρκεια της δημιουργικής θητείας του ανέπτυξε και διατηρεί στενές σχέσεις με τις ενεργές πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Κύπρου, έχοντας καταξιωθεί ως μια γέφυρα άμεσης επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου των δημιουργών του κοινού μας πολιτισμού».
Σε αναφορά του στην προσωπικότητα του τιμώμενου, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα πρόσωπο που σέβεται τους θεσμούς, χωρίς να κάνει ποτέ κατάχρηση της θεσμικής του θέσης, την οποία υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση, καλλιεργώντας την προαιώνια σχέση ελλαδικού και κυπριακού ελληνισμού.
Καταληκτικά, τόνισε: «Ευχόμεθα και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει για καιρό ακόμη το εθνικά πολύτιμο και αναγκαίο αυτό έργο του, καθώς ο ελληνισμός πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση εν όψει και των εθνικών κινδύνων αλλά και της παγκόσμιας κρίσης που ταλανίζει την ανθρωπότητα».