3/1/12

Κυριακή μετά τα Φώτα. Φως Χριστού.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσία. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, θα προστεί του Μνημοσύνου του αειμνήστου Αλέκου Μιχαηλίδη.



Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά.

O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου στα Λατσιά.

O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αυτοστέγασης Λατσιών και στη συνέχεια θα προστεί του Μνημοσύνου του αείμνηστου Μιχάλη Ηρακλέους και όλων των αδίκως θανόντων κατά την έκρηξη στο Μαρί, την 11η Ιουλίου 2011.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
03 Ιανουαρίου 2012.

*******************************************************

“Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει ίδε φως μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς”

Η σημερινή Κυριακή που ονομάζεται μετά τα Φώτα σηματοδοτεί το τέλος του εορταστικού κύκλου του Δωδεκαημέρου, όπως συνηθίζουμε να τον ονομάζουμε μέσα από την παράδοσή μας. Με την Ενανθρώπισή Του ο Κύριος μας ανέβασε και μας παρέδωσε στις αγκάλες του Θεού για να γευόμαστε την άπειρη αγάπη του. Με τη Βάπτισή Του μας φανέρωσε της Τριάδας την αλήθεια. Μας αποκάλυψε ότι είναι ο πραγματικός Υιός του Θεού και ο μόνος Σωτήρας μας. Μας έδωσε την σωτήρια πληροφορία ότι Αυτός είναι το Φως το αληθινό που ακτινοβολεί σε όλη την οικουμένη με τα πιο σωτήρια γι΄ αυτήν μηνύματα που διαλύει τα οποιαδήποτε σκοτάδια της.

Η μαρτυρία του Βαπτιστή

Ο Ιωάννης για τον οποίο γίνεται λόγος στο Ευαγγγελικό ανάγνωσμα ήταν ο λύχνος που έδειχνε το αληθινό Φως, το Χριστό. Ο Πρόδρομος ήταν ο μάρτυρας της αλήθειας, της βασιλείας του Θεού. Για την εκπλήρωση του έργου του προσφέρει θυσία τον ίδιο τον εαυτό του. Αποκεφαλίζεται από τον Ηρώδη, τον οποίο είχε ελέγξει για την αμαρτωλή και άσωτη ζωή του.

Γνωρίζουμε ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι να έλθει σε προσωπική συνάντηση με τον Θεό στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιωάννη του Προδρόμου. Φανέρωσε στον κόσμο την παρουσία του Χριστού κυρίως μέσω του μεγάλου γεγονότος της Βαπτίσεως αλλά και του μαρτυρίου του. Ένα μαρτύριο που φανερώνει την κεφαλή της Εκκλησίας που είναι ο Χριστός.

Πριν από τον Χριστό επικρατούσε ένα πυκνό σκοτάδι ανάμεσα στην ανθρωπότητα. Αυτό το σκοτάδι κυριαρχούσε παντού. Στις σκέψεις, στις διαθέσεις, στις επιθυμίες, στις πράξεις και στις ενέργειες των ανθρώπων. Ήταν το βαθύ εκείνο σκοτάδι που χαρακτηρίζει τον κόσμο της αμαρτίας. Αυτό το σκοτάδι οδηγούσε τους ανθρώπους στον πνευματικό θάνατο. “Εν χώρα και σκιά θανάτου...”

Το σωτήριο φως

Ήλθε όμως ο χρόνος της παρουσίας του Ιωάννη του Προδρόμου στον οποίο προαναγγέλθηκε ο ερχομός του αληθινού Φωτός. Γι αυτό το Φως μίλησαν πολλούς αιώνες πριν ανατείλει οι Προφήτες. Είναι εκείνο που μας έβγαλε από τα σκοτάδια και τα αδιέξοδα της πλάνης και μας οδήγησε στην Αλήθεια της Εκκλησίας μας, η οποία λάμπει με την πραγματικότητά της στο Ορθόδοξο Χριστιανικό στερέωμα. Είναι το Φως εκείνο που μας προσκαλεί και κατευθύνει τα βήματά μας προς το Ευχαριστιακό Δείπνο για να αποκομίζουμε γεύσεις της ουράνιας ζωής οι οποίες δίνουν την ευκαιρία για αιώνια φτερουγίσματα, με την ομολογία και τη διαβεβαίωση ότι “είδομεν το Φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιο...”.

Αγαπητοί αδελφοί, η μεγάλη γιορτή των Φώτων που γιορτάσαμε προχθές μας ανοίγει τους ορίζοντες για να βλέπουμε και να ατενίζουμε καθαρά πλέον από τα ύψη στα οποία μας ανεβάζει η μητέρα μας Εκκλησία. Εξαρτάται επομένως από εμάς κατά πόσον θα δεχθούμε το φως που μας προσφέρει ο Χριστός και το οποίο μας βγάζει από τα πυκνά σκοτάδια που μας κυκλώνουν στη ζωή. Εξαρτάται από εμάς κατά πόσον θα δεχθούμε την αγάπη του Κυρίου μας στην ζωή μας ώστε να απελευθερωθούμε από την δυναστεία του χώρου της αμαρτίας η οποία τόσο πολύ μας απανθρωπίζει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Ιερά Εξομολόγηση καθώς επίσης και τα άλλα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερα σήμερα που στα αυτιά μας ηχούν δυνατές και επικίνδυνες σειρήνες από διάφορες πλευρές, ο άνθρωπος καλείται να πλησιάσει χωρίς αναστολές την αγάπη του Χριστού η οποία είναι η μόνη που μπορεί να τον κατευθύνει με σταθερά βήματα στη ζωή του. Να τον ανεβάσει σε δυσθεώρητα ύψη όπου θα καταξιώνεται ως κατ΄ εικόνα Θεού ύπαρξη, με όλο το μεγαλείο που συνεπάγεται αυτό. Να τον ανεβάσει από τη γη στον ουρανό, όπου τα πάντα είναι πλημμυρισμένα από φως.

του Χριστάκη Ευσταθίου, Θεολόγου.