4/10/12

Οι δράσεις του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Αγία Πετρούπολη 4/10/2012

Ξεκινά τις εργασίες της η 20ή Διεθνής Τουριστική Έκθεση INWETEX – CIS TRAVEL MARKET στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας. Στην Έκθεση συμμετέχει με περίπτερό του ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος φιλοξενεί και τις Ι. Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσωπούμενες από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.



Ξενόγλωσσο υλικό πενήντα (50) περίπου Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα διατεθεί στους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Έκθεσης. Το υλικό αυτό αφορά και προβάλει Ιερές Μονές και Προσκυνήματα των εν λόγω Ιερών Μητροπόλεων.

Η Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ως άνω Έκθεση, αποτελούμενη από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκ. Τουρισμού), και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη του Συνοδικού Γραφείου, βρίσκεται ήδη από χθες, 2 Οκτωβρίου 2012, στην Αγία Πετρούπολη, προκειμένου να προετοιμάσει την παρουσίαση στην Έκθεση και να συναντηθεί με τοπικές αρχές και φορείς.

Έως σήμερα έγιναν ήδη τέσσερις (4) σημαντικές συναντήσεις:

Α. Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη κ. Θεόδωρο Μπιζάκη, ο οποίος μαζί με τον σεβασμό του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ενημέρωσε τα Μέλη της Αντιπροσωπείας για τις ενέργειες και τις εν γένει δραστηριότητες του Προξενείου στην Αγία Πετρούπολη, την πορεία της Ελληνικής Κοινότητας και εν γένει της Ομογένειας στην περιοχή, καθώς και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αυτή αντιμετωπίζει.

Β. Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενη από τον Γεν. Πρόξενο, επισκέφθηκε το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και είχε ωριαία συνάντηση συνεργασίας με τον Καθηγητή κ. Igor A. Gorlinsky, Α΄ Αντιπρύτανη επί θεμάτων Εκπαίδευσης και Έρευνας, και άλλους. Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν ότι:

α) το Πανεπιστήμιο βλέπει με ενδιαφέρον την ανάπτυξη συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος σε θέματα κοινών πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων,

β) οι συνεργασίες αυτές υπόκεινται στο ιδιαίτερο πλαίσιο των σχέσεων ρωσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και θρησκευτικών φορέων και ότι αυτές μπορούν να υλοποιούνται με τριμερείς διακρατικές συμφωνίες (Πανεπιστήμιο - Υπ. Παιδείας - Εκκλησία), και

γ) στο Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνται προγράμματα ειδικών ομιλιών προς τους φοιτητές για θέματα Πολιτισμού και Ιστορίας και ότι αναμένουν προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για συμμετοχή σε αυτά.

Γ. Η Αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με την Καθηγήτρια Δρ. Fatima Eloeva, Επικεφαλής-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεο-ελληνικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης. Η Δρ. F. Eloeva αναφέρθηκε στην πολυετή δραστηριότητα του Ινστιτούτου για την πολιτιστική ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων, στην εκμάθηση της αρχαίας και νεώτερης ελληνικής γλώσσας, στην αποστολή μελών (καθηγητών-φοιτητών) του Ινστιτούτου για επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη γνωριμία με τα πολιτιστικά και προσκυνηματικά μνημείας της χώρας και στην εκπόνηση γλωσσολογικών μελετών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου παρακολουθούν τριάντα (30) περίπου ρώσοι φοιτητές κατ' έτος, ενώ εκπονούνται και διατριβές σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο σε θέματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Η Δρ. Eloeva ζήτησε την υποστήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στις ως άνω επιστημονικές δραστηριότητες.

Δ. Η Αντιπροσωπεία είχε επίσημη συνάντηση και με την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης, όπου τον Κυβερνήτη εκπροσώπησαν o κ. Igor O. Lonsky, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και η κ. Natalia Strοugova, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης, Β. Αμερικής και Αυστραλίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου τονίστηκε από την Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης ότι παρακολουθεί τα ταξίδια προς Ελλάδα και δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της περιοχής επισκέφθηκαν το 2011 την χώρα μας (κυρίως τις περιοχές Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω).

Οι εκπρόσωποι του Κυβερνήτη επεσήμαναν επίσης την θετική σημασία του υπογραφέντος Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρωσίας, στα θέματα της ανάπτυξης των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Προτάθηκε δε να κρατηθεί ανοιχτή συνεχής επικοινωνία και να υλοποιηθούν τα κάτωθι:

α) να γίνουν κοινές δράσεις προβολής προσκυνηματικών και πολιτιστικών μνημείων στο πλαίσιο του "Κοινού Έτους Ρωσίας-Ελλάδος 2014",
β) να πραγματοποιηθούν άμεσα επισκέψεις-ανταλλαγές φιλοξενίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων-στελεχών των δύο φορέων, με σκοπό την προβολή και προώθηση προσκυνηματικών ταξιδίων, και γ) να ανταλλαγούν προτάσεις μακροπρόθεσμης συνεργασίας (συμφωνίες) σε επίπεδο θεσμικών φορέων.

Τέλος, Αντιπροσωπεία προσεκλήθη να παρευρεθεί απόψε, 3 Οκτωβρίου 2012, στην επίσημη εκδήλωση-δεξίωση που θα παραθέσει η Κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τους συναργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη επ' ευκαιρία της υπογραφής του επίσημου Συμφώνου Αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου