29/10/12

Χρεοκοπεί και η Εκκλησία της Ελλάδος!

Δραματική προειδοποίηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

«Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν  θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και  αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει  τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι». 

 

Αυτό  είπε μιλώντας στη δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου του δημοτικού τηλεοπτικού  σταθμού της Θεσσαλονίκης TV100. 
Είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει δημόσια πως ούτε λίγο ούτε πολύ, τα ταμεία της Εκκλησίας άδειασαν. 
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απέδωσε  την υστέρηση εσόδων, στα ξενοίκιαστα  κτίρια, στα νοικιασμένα που δεν  πληρώνουν και στις μετοχές της  Εκκλησίας  που όπως χαρακτηριστικά είπε οι τράπεζες εξαφάνισαν. 
«Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ότι μετοχές υπήρχαν  και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά. 
Σημείωσε δε πως όλα όσα ακούγονται περί τεράστιας  περιουσίας της Εκκλησίας «είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι αυτό  και το τραγικό είναι οτι ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις επί απαντήσεων όλοι κάνουν ότι το αγνοούν». 
Πάντως ο κ. Ιερώνυμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να  αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Εκκλησία. 
«Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή  να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό. Εγώ δεν ήρθα για  να αντιγράψω κάποιον άλλο εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος» σημείωσε. 
Συμπλήρωσε  δε πως «Δεν είμαι ούτε πολιτικό πρόσωπο, ούτε στρατιωτικό πρόσωπο. Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος που  θέλει να δώσει τη ζωή του για  τον φτωχό άνθρωπο τον πονεμένο άνθρωπο να κρατήσει την Εκκλησία ενωμένη και αν μπορέσει να καταφέρει μέσα από αυτήν την ενότητα να βοηθήσει τον τόπο που περνάει δύσκολες ώρες νομίζω ότι θα έχω εκπληρώσει την αποστολή μου». 
Ενδιαφέρον  πάντως θα έχει μια απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος για το αν αυτοί οι 300 εκκλησιαστικοί υπάλληλοι γνωρίζουν πως θα απολυθούν σε δυο μήνες όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος εάν δεν βρεθούν χρήματα και φυσικά ποιο είναι το σχέδιο της Εκκλησίας ώστε να αποφύγει αυτό το τρομακτικό γεγονός.
Αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=WvyrABDSmRg&list=UUr-0KLLDKJ7akyvBzUvy3Qg&index=5&feature=plcp
***
Χρεοκοπεί η Εκκλησία της Ελλάδας;
Ενα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κινδυνεύουν τα συσσίτια από τα οποία τρέφονται χιλιάδες συμπολίτες μας. Τι λέει στο Νewsit o Διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας.
Το θέμα των άδειων ταμείων της Εκκλησίας αποκάλυψε ο ίδιος Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης TV100.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Αρχιεπίσκοπος "όσα ακούγονται για ιεράρχες που κολυμπάνε μέσα στα χρήματα είναι παραμύθια. Εχουμε τέτοιο πρόβλημα που εάν δεν εξασφαλίσουμε χρήματα σύντομα,  μετά από δύο μήνες 300 υπάλληλοι της εκκλησίας θα μείνουν απλήρωτοι και θα πρέπει να απολυθούν.
Από που θα βρούμε χρήματα όταν τα ακίνητα της Εκκλησίας είναι ξενοίκιαστα, όταν τα μισθώματα είναι απλήρωτα, για ποια μερίσματα στις τράπεζες μιλάμε όταν μας πήραν τις μετοχές και εξαφάνισαν την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας;".
"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ
ΟΥΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ"
Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης "ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ και κάθε πρωί κάνουμε βουτιές σε χρυσές λίρες. Δεν είναι έτσι. Να σας πω το πολύ απλό, ότι τα τελευταία 3 χρόνια είμαστε συνεχώς μέσα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, που σημαίνει πως και ότι αποθέματα είχαν μείνει σχεδόν τελειώνουν. Οταν τελείωσουν τα αποθέματα δε θα έχουμε να πληρώσουμε τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους".
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
"Εαν δεν βρεθούν πόροι" λέει ο θεοφιλέστατος "είναι φυσικό να υπάρξουν προβλήματα στα συσσίτια. Εμείς χρηματοδοτούμε και την Αρχιεπισκοπή και Μητροπόλεις για το φιλανθρωπικό τους έργο. Επι του παρόντος τα φέρνουμε ίσα βάρκα ίσα πανιά. Ελπίζουμε ο Θεός να δώσει να βοηθηθούμε, κάνουμε κάποιες προσπάθειες μέσω αξιοποιήσεων μέσα σε αυτη την κρίση που υπάρχει και θέλουμε να ελπίζουμε οτι θα τα καταφέρουμε να κρατηθούμε".
Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο Οικονομικός Διευθυντής της Εκκλησίας της Ελλάδας: