21/12/12

Εορτή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας 22 Δεκεμβρίου


Το συναξάρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας

Τιμάται από την Εκκλησία μας σήμερα η μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του διδασκάλου της μάρτυρος Χρυσογόνου, καθώς και της Θεοδότης και των τριών παιδιών της, που επίσης μαρτύρησαν για το Χριστό.
Η αγία Αναστασία κατέχει εξέχουσα θέση στο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προς τιμήν της συνέταξαν ύμνους ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Θεόδωρος Στουδίτης, ο Ιωσήφ ο Υμνογράφος και άλλοι, ενώ περικαλλείς ναοί αφιερωμένοι στο όνομά της κτίστηκαν τόσο στη Ρώμη όσο και στην Κωνσταντινούπολη. ΄Εζησε κατά τους χρόνους του μεγάλου διώκτη των Χριστιανών Διοκλητιανού και καταγόταν από περιφανή και πλούσια οικογένεια της Ρώμης. Ασπάστηκε το Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία, κάτι που αναγκάστηκε να φανερώσει, όταν οι  γονείς της την πάντρεψαν αναγκαστικά με τον ειδωλολάτρη Πούπλιο. Ο σύζυγός της μετήλθε διάφορες μεθόδους για να την αναγκάσει να αρνηθεί τον Χριστό, αλλά η αγία παρέμεινε ακλόνητη και διέθετε όλο το χρόνο της στο να κηρύττει και να περιποιείται τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους φυλακισμένους Χριστιανούς.
Η θεοφιλής δράση της αγίας, η θαρραλέα αντιμετώπιση της φυλακής και των φρικτών βασανιστηρίων, στα οποία είχε υποβληθεί και ο μαρτυρικός της θάνατος στη φωτιά, έγιναν αφορμές για να πιστέψουν στον Χριστό πλήθη ειδωλολατρών. Τα ιερά της λείψανα, καθώς και τα αφιερωμένα σ’ αυτή ιερά προσκυνήματα, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές θεραπείας και σωτηρίας για τους ψυχικά και σωματικά τραυματισμένους, που καταφεύγουν σ’ αυτά με πίστη και ευλάβεια.