4/10/14

Αγιασμός στη Σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής

Τελέστηκε ο Αγιασμός έναρξης της Διεύθυνσης Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ι.Α.Α. και της Σχολής, υπό του πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

, παρισταμένων του Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Σχολής και της Διευθύνσεως Β.Π.Μ. της Ι.Α.Α. πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Ειρηναίου Νάκου, του Υπευθύνου του τμήματος παραδοσιακής μουσικής κ. Γεωργίου Δεμελή, καθώς και των Καθηγητών της σχολής, των σπουδαστών και των γονέων αυτών. Ο Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, και προέτρεψε τους σπουδαστές να έχουν πίστη και όρεξη για μάθηση της του Δαμασκηνού Θείας Τέχνης, με απώτερο σκοπό την εξύψωση της ψυχής προς τον ουρανό.

Ο π. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο για την αγάπη του στη Σχολή, καθώς και τους παρισταμένους Καθηγητάς, τον πρόεδρο της πανελληνίου ενώσεως ιεροψαλτών Ατικκής κ. Αθανάσιο Παπαζαρή, και όλους τους σπουδαστές.

Στο τέλος ο Πρωτοσύγκελλος επέδωσε τα πτυχία και τα διπλώματα στους επιτυχόντες σπουδαστές των εξετάσεων Ιουνίου 2014.

Η φοίτηση στη σχολή είναι πενταετής (Πτυχίο Iεροψάλτου-Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής) ή επταετής (Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής-Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου).

Αναλυτικότερα:
Για το πρώτο έτος, η διδασκαλία περιλαμβάνει ασκήσεις βυζαντινής μουσικής (συνοδεία Ψαλτηρίου-Κανονάκι, καθηγητής Γεώργιος Δεμελής) εισαγωγή στο σύντομο «Αναστασιματάριον».

Στο δεύτερο έτος διδάσκεται το «Αναστασιματάριον», σύντομο και αργοσύντομο.

Στο τρίτο έτος, διδάσκεται το «Ειρμολόγιον» του Ιωάννου Πρωτοψάλτου.

Στο τέταρτο και πέμπτο έτος περιλαμβάνονται όλα τα «κλασικά» μαθήματα βυζαντινής μουσικής, παπαδικού και στιχηραρικού μέλους. Χερουβικά, κοινωνικά, αργές δοξολογίες, αργά δοξαστικά, αργά κεκραγάρια και πασαπνοάρια κτλ.

Στο έκτο και έβδομο έτος, διδάσκονται καλοφωνικοί ειρμοί και κρατήματα.

Στα μαθήματα χρησιμοποιούνται τα εξής βιβλία,: «Αναστασιματάριον», «Ειρμολόγιον», «Ταμείον Ανθολογίας» (Εσπερινός – Όρθρος – Θεία Λειτουργία), «Καλοφωνικόν Ειρμολόγιον»,«Μουσική Κυψέλλη», και «Μουσικοί Πανδέκτες», «Βιβλία Κλασικών Μυσικών Συγγραφέων».

Ως θεωρητικό εγχειρίδιο χρησιμοποιούνται τα Θεωρητικά εκείνα που βασίζονται στην κλασική θεωρία του Χρυσάνθου.

Παράλληλα με τα «υποχρεωτικά», διδάσκονται και τα μαθήματα: Τυπικό, υμνολογία, ιστορία μουσικής, λειτουργική, σολφέζ, μετρική, ορθοφωνία αλλά και θεωρία ευρωπαϊκής μουσικής.

Απαραίτητη είναι και η συμμετοχή στη χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής των μαθητών της σχολής.

Τέλος, λειτουργούν διάφορα τμήματα με ειδικά θέματα για προχωρημένους μαθητές και ψάλτες, καθώς και ειδικά μαθήματα εκφωνητικής για Ιερείς και υποψηφίους κληρικούς.

Εκ της Διευθύνσεως
Φωτογραφίες Γιάννης Πεφάνης