26/5/15

Μνήμη των αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου, καθώς και του αγίου Συνεσίου

Μνήμη των αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου, καθώς και του αγίου Συνεσίου (26 Μαΐου) 



Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου (εκ των Ο΄ αποστόλων), καθώς και του αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας.
Ο άγιος Κάρπος περιλαμβάνεται στον κύκλο των εβδομήντα μαθητών του Χριστού και, σύμφωνα με τη Β´ προς Τιμόθεο Επιστολή, ήταν συνοδός και συνεργάτης του αποστόλου Παύλου και ανέπτυξε ιεραποστολική δράση στην Τρωάδα.
Έγινε επίσκοπος σε επαρχία της Θράκης και διακρίθηκε ως σοφός διδάσκαλος, ικανός πνευματικός ηγέτης και μαχητικός υπερασπιστής της αλήθειας. Όπως και ο διδάσκαλός του Παύλος, έτσι και ο Κάρπος υπέστη πολλές δοκιμασίες και φυλακίσεις, τις οποίες και υπέμεινε με χαρά, δίδοντας παράδειγμα πίστης και αυταπάρνησης για τους πιστούς. Πέθανε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία. 
Ο άγιος Συνέσιος γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, ασκήτεψε σε σπηλιά κοντά στο χωριό του και τελικά ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο Καρπασίας, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές του. Επίσης, αγωνίστηκε ενάντια των αιρέσεων με πνευματικό ζήλο και χριστιανική σύνεση.
Η ποιμαντική του δράση διακρινόταν από πραότητα και γλυκύτητα των λόγων του, καθώς και πειστικά επιχειρήματα. Αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα για την παρηγορία των ανθρώπων, ακόμη κι όταν βρισκόταν εν ζωή.
Με τις πρεσβείες τού Αγίου Συνεσίου  ας αξιωθούμε σύντομα της ελευθερίας και της Καρπασίας και όλης της σκλαβωμένης πατρίδας μας που για σαράντα ένα χρόνια καταπατείται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.