22/5/15

I.Π.Ε.: ῾᾽Προσεγγίσεις για την Μονογονεϊκή Οικογένεια "

I.Π.Ε.: ῾᾽Προσεγγίσεις για την Μονογονεϊκή Οικογένεια "
PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Μάιος 2015 15:16
ipe1Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο του πιστοποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος: «Διαχείριση Προβλημάτων οικογενειακού βίου στο πλαίσιο της ιεράς εξομολογήσεως», υλοποίησε, την Τρίτη 19 Μάϊου 2015, την δεύτερη θεματική ενότητά του με θέμα: «Προβλήματα της μονογονεϊκής οικογένειας».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιερά Μονή Πεντέλης) με εισηγητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, κ. Χρυσόστομο, και τον Δρ. Ψυχολογίας και Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Ψυχολογικής και Ποιμαντικής μέριμνας του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, κ. Κωνσταντίνο Μπούσουλα.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας, ως Συντονιστής της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του θέματος.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες μορφές μονογονεϊκής οικογένειας που διαμορφώνουν ένα ήθος εντελώς διαφορετικό και «ξένο» από εκείνο της Θεολογίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος εστίασε, κυρίως, στον ρόλο του ορθόδοξου ποιμένα, ο οποίος καλείται να προσφέρει κατανόηση και αγάπη στους ανθρώπους μονογονεϊκών οικογενειών που τον προσεγγίζουν, δίνοντας έμφαση στον θεραπευτικό χαρακτήρα της εξομολόγησης.
Ακολούθησε, ο κ. Κων. Μπούσουλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που παρέχει ο χώρος της ψυχολογίας για την μονογονεϊκή οικογένεια. Ειδικότερα, επικέντρωσε την προσοχή του στα χαρακτηριστικά, από την πλευρά της ψυχολογίας, της μονογονεϊκής οικογένειας, στα είδη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της, στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από αυτά για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών που ανακύπτουν.
Μετά τις εισηγήσεις τέθηκαν αρκετά ερωτήματα ποιμαντικού προβληματισμού και υπήρξε γόνιμος διάλογος με τους εισηγητές.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκτελεί το ΙΠΕ συμμετείχαν 130 ιερείς, ενώ η επόμενη συνάντηση, με θέμα: «Μεικτοί γάμοι», έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.
ipe2















ipe1