15/8/15

Η Κύπρος τίμησε την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου


Η Κύπρος τίμησε την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου


Με κατάνυξη και ιεροπρεπή μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιάς την εορτή του εγκαινίου της, της Κοίμηση της Θεοτόκου.
Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καθολικό της Μονής χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Τελέστηκε δέηση και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Τρικουκκιωτίσσης.
Στό χορό έψαλλαν οι αδελφές της Μονής, επικεφαλής την Καθηγούμενη, Γερόντισσα Χριστονύμφη.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μίλησε για το νόημα της εορτής κάνοντας αναφορά στην όλη πορεία της Παναγίας στο έργου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι πρεσβείες της Μητέρας του Ιησού Χριστού είναι αμετάθετες για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τη νεολαία μας, που όλοι οι πιστοί σέβονται την προσφορά της και την θεωρούν οχυρό στη ζωή τους.
Το Σάββατο, 15 Αυγούστου, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, η Γερόντισσα Χριστονύμφη και η Αδελφότητα της Μονής, καθώς και προσκυνητές, υποδέχθηκαν την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο και τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο που τον συνόδευε.
Ακολούθησε συγχοροστασία στον Όρθρο, σύμφωνα με το κυπριακό εκκλησιαστικό τυπικό και κατόπιν Αρχιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένου του Μακαριωτάτου.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστη και η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασίαδης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κήρυξε τον θείο λόγο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή και την προσφορά της Θεοτόκου για όλο το ανθρώπινο γένος.
Αποτίμησε την παρουσία της πρώτης Εύας και εκθείασε το μεγαλείο της ταπείνωσης και την εμπιστοσύνη στο θέλημα του της δεύτερης Εύας, δηλ. της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Υπογράμμισε την αξία της διατήρησης, από μέρους της Θεοτόκου, συνεχούς διαλόγου με τον Θεό μέσο της προσευχής.
Αυτή τη σύνδεση, με τον Τριαδικό Θεό, καλούμαστε και εμείς οι Χριστιανοί μιμούμενοι εκείνη να διατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Για να καταλήξει, ότι μέσα από αυτή την πορεία θα βρούμε διέξοδο σε ο,τι μάς δυσκολεύει και μας ταλανίζει, τόσο στην προσωπική και εθνική μας κατάσταση όσο και στις διάφορες κοινωνικές διαταραχές που συμβαίνουν καθημερινά παγκοσμίως.
Μετά τη δέηση ενώπιον της ιερής εικόνας για όλους τους προσκυνητές και εορταστές και για την απελευθέρωση της πατρίδας, η Αδελφότητα παρέθεσε κέρασμα σε όλους παριστάμενους.
Ευχή και παράκληση στην Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το συντομότερο να έρθει η ποθητή ελευθερία στην κατ