12/3/17

Μνήμη του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου (12 Μαρτίου)

Μνήμη του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου (12 Μαρτίου)

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα Κυριακή Β΄ των Νηστειών η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά και των Αγίων Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης του Διαλόγου, Θεοφάνους του Ομολογητού και Συμεών του νέου Θεολόγου.
O Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, είναι μια φωτεινή θεολογική προσωπικότητα της Εκκλησίας. Καταγόταν από την Παφλαγονία και έζησε τον 10ο αιώνα. Οι ευσεβείς γονείς του, Βασίλειος και Θεοφανώ, φρόντισαν για την άριστη εκπαίδευσή του, ενώ συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, υπό την κηδεμονία του θείου του, ο οποίος κατείχε μεγάλο αξίωμα.
 Μετά το θάνατο του θείου του, προσήλθε στη περιώνυμη Μονή του Στουδίου, όπου ασχολήθηκε επισταμένως με τις θεολογικές μελέτες και μαθήτευσε κοντά στον ομώνυμό του ηγούμενο Συμεών. Αργότερα τον συναντάμε στην Μονή του Αγίου Μάμα, όπου εκάρη μοναχός και κατόπιν εξελέγη ηγούμενος.
 Όταν όμως επιδίωξε να επιβάλει τούς μοναχικούς κανόνες του Μεγ. Βασιλείου, συνάντησε ζωηρή αντίδραση και παραιτήθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις θεολογικές του μελέτες. Κατηγορήθηκε άδικα από τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Στέφανο, ένεκα διαφόρων συκοφαντιών, γεγονός που του κόστισε ταλαιπωρίες και κακουχίες έξι ετών.
 Τελικά, διατάχθηκε να πάει στο μοναχικό παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνας στην Ασιατική όχθη της Προποντίδας, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε γεροντική ηλικία.
 Επίσης, σήμερα, Β΄ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία καθιέρωσε να τιμάται πέρα από την ημέρα μνήμης του (14 Νοεμβρίου) ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Τούτο καθιερώθηκε ακριβώς για παιδαγωγία των πιστών που εισήλθαν με υπομονή και ταπείνωση στο στάδιο των αρετών, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και ήδη έχουν ολοκληρώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες.
 Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υπήρξε ένας αγωνιστής ποιμενάρχης, σπουδαίος θεολόγος της Εκκλησίας που έζησε τον 14ο αι. μ.Χ. και έκανε πράξη την θεωρεία της πνευματικής πορείας προς την αγιότητα.
 Μας άφησε πνευματική κληρονομιά σπουδαίο θεολογικό συγγραφικό έργο, ως συνεχιστής του έργου των Καππαδόκων Πατέρων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης.
 Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο Θεός αποκαλύπτεται, στον άνθρωπο που πιστεύει, δια των ενεργειών Του, ενώ η ουσία του Θεού παραμένει αμέθεκτος για τον πεπερασμένο άνθρωπο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου