23/12/11

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου. Η Χριστού Γέννηση.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011, εορτή της του Χριστού Γεννήσεως, θα λειτουργήσει στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Λευκωσία. Την Κυριακή, 1η Ιανουαρίου 2012, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία. Γύρω στις 10:00΄ π.μ., ο Μακαριώτατος θα προστεί της καθιερωμένης επίσημης Δοξολογίας για το νέο έτος. Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012, ημέρα των Θεοφανείων, θα προστεί Αρχιερατικού Συλλειτούργου και ακολούθως θα τελέσει το Μέγα Αγιασμό, συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα. Στη συνέχεια θα προστεί της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011, θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδιτίσσης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, παραμονή των Χριστουγέννων, το πρωί, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στο συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου. Το εσπέρας της ιδίας, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά. Την Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία. Τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Μακεδονίτισσα. Το εσπέρας της ιδίας, θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου στη Λέμπα της επαρχίας Πάφου.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
23 Δεκεμβρίου 2011

**************************************

Η αγάπη του Κυρίου

“Μέλλει γαρ Ηρώδης ζητείν το παιδίον του απολέσαι αυτό”

Ο νεογέννητος Χριστός αμέσως μετά την είσοδο του στον κόσμο γνωρίζει την καταδίωξη και την εχθρότητα από μέρους των αρχόντων. Η εχθρότητα αυτή βρίσκει σαν κύριο εκπρόσωπό της το βασιλιά Ηρώδη, η θηριωδία του οποίου ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Αυτό αποτελεί δείκτη και της πορείας του Χριστού μέσα στον κόσμο. Από τη στιγμή της γέννησής Του προαναγγέλλεται η σταυρική Του θυσία για τη σωτηρία του κόσμου.

Η όλη πορεία του Χριστού μέσα στον κόσμο θα είναι ένας σταυρός αγάπης και θυσίας. Ένας σταυρός στην προοπτική του οποίου θα νικηθεί οριστικά το κράτος του θανάτου για να λάμψει το φως της Αναστάσεως.

Η Θεία Πρόνοια

Η θηριωδία του Ηρώδη, που εκδηλώθηκε με την απάνθρωπη σφαγή των νηπίων στη Βηθλεέμ και στη γύρω περιοχή δεν ήταν δυνατό να ανακόψει το έργο του Νεογέννητου Βρέφους που βρισκόταν κάτω από την προστατευτική Πρόνοια του Θεού.

Το γεγονός ότι η Πρόνοια του Θεού προστατεύει το Θείο Βρέφος από την απειλητική μανία του κοσμικού άρχοντα, το ότι το καθοδηγεί σε ασφαλές μέρος και το προειδοποιεί τελικά για τη δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα του, αποτελεί ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων στη ζωή. Άλλωστε, όλοι μας σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας θα πρέπει να αισθανθήκαμε το χέρι του Θεού να ενεργεί προστατευτικά πάνω μας και να μας σώζει από πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Η ευαγγελική διήγηση σήμερα μας στέλνει το πιο αισιόδοξο μήνυμα που θα μπορούσε να φθάσει κοντά μας και να αγγίξει βαθειά τις χορδές της ψυχής μας. Αυτό το μήνυμα συνίσταται στο ότι παρά την επικράτηση πολλές φορές του κακού στη ζωή μας, τελικά εκείνο που επιβάλλεται είναι η δύναμη της αγάπης του Κυρίου και Θεού μας. Το ότι ακριβώς ο Θεός μας πλησιάζει τόσο κοντά με την Θεία Ενσάρκωσή Του, είναι μια απόδειξη ότι η αγάπη του μας κυνηγά για να μας σώσει και να μας λυτρώσει από τις φθοροποιές δυνάμεις της αμαρτίας που συνθλίβουν την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Η Παναγία

Στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπου, μεγάλη ήταν η συμβολή της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Πραγματικά, στο πρόσωπο της Παναγίας εξυψώνεται και απογειώνεται ο άνθρωπος σε δυσθεώρητα πνευματικά ύψη και αναβαθμούς. Η Παναγία μας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην υμνολογία της Εκκλησίας, αποτελεί τη γέφυρα δια της οποίας ο άνθρωπος μπορεί να μεταβεί στον ουρανό, αλλά και την κλίμακα δια της οποίας κατέβη ο Θεός για να συναντήσει τον άνθρωπο και να το λυτρώσει από τις φθοροποιές δυνάμεις της αμαρτίας.

Αγαπητοί αδελφοί, η Γέννηση του Κυρίου μας από τη Θεοτόκο, το μεγάλο αυτό γεγονός που εορτάζουμε σήμερα, διανοίγει πραγματικά μεγάλους ορίζοντες στον άνθρωπο για να καταξιωθεί στο πρότυπο του Θεανθρώπου και να ξαναφτιάξει την εικόνα του στην αρχοντιά που του την πρόσφερε ο Δημιουργός του. Ας εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν οι μέρες αυτές για να εκπληρώσουμε τις πιο ευγενείς και ιερές επιδιώξεις στην ζωή μας.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος.