20/7/12

Επίσημο Μνημόσυνο Πεσόντων για την μαύρη επέτειο της Τουρκικής Εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974

Από το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιουλίου 2012, αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής του 1974, οι σημαίες είναι αναρτημένες μεσίστιες σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

Στις 10.00΄ π.μ., ψάληκε Παράκληση, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, για την απελευθέρωση της νήσου μας από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων μας.

 
Στη συνέχεια, τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.
Τόσο της Παράκλησης όσο και του Μνημοσύνου προέστη η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο και το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Επίσης, παρέστη η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου, η Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Επίτ. Καθηγ. κ. Ουράνιος Μ. Ιωαννίδης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στη συνέχεια παρατίθεται η ομιλία του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Επίτ. Καθηγ. κ. Ουράνιου Μ. Ιωαννίδη.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας