20/7/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2012



Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μεγαλόνησο.

Μετά το πέρας της συνάντησης τους, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσαν:




Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων: «Επισκέφθηκα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’ σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στην Εκκλησία της Κύπρου και στη μεγάλη της προσφορά της στον αγώνα για την ελευθερία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην κατεύθυνση των οποίων η Εκκλησία της Κύπρου συμμετείχε ενεργά.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Κύπρος, όπως μας ενημέρωσαν, με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση των ζητημάτων τα οποία μας απασχολούν, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στον τομέα της οικονομίας αλλά φυσικά και στο εθνικό θέμα της Κύπρου.
Είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου. Είναι δεδομένος ο σεβασμός και η εκτίμηση που τρέφουμε στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου αλλά και στην Εκκλησία και στηρίζουμε το μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Δεχόμαστε τα μηνύματα αγάπης, συναδέλφωσης και ενότητας τα οποία μας στέλνει και με τις ευλογίες της Εκκλησίας συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο».
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Με πολλή χαρά και σεβασμό, όπως πάντοτε, η Εκκλησία δέχεται εδώ στο θρησκευτικό κέντρο του νησιού μας τους επισήμους επισκέπτες από την Ελλάδα.
Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις. Βλέπομεν το εμπερίστατον κι εδώ της Κύπρου και της Ελλάδος και είμαστε αποφασισμένοι όλοι να δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να υπηρετήσουμε τον λαό μας, την πατρίδα μας για να βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα πρώτα. Γιατί όπως έχω δηλώσει εσχάτως και στην Ελλάδα, το εθνικό μας θέμα, αυτή τη στιγμή, έρχεται δεύτερο. Πρώτα είναι η οικονομία, γιατί χωρίς οικονομικό υπόβαθρο δε μπορούμε να διεξάγουμε κανέναν αγώνα. Γι’ αυτό τώρα όλοι θα σκύψουμε πάνω στο θέμα τούτο, για να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον λαό μας».
Ο κ. Μεϊμαράκης, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο συμμετείχε στην παράκληση στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Λευκωσίας για την απελευθέρωση της νήσου από τον τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των
Αγνοουμένων, ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή. Στην παράκληση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η διακοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Ομιλητής ήταν ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

Επίσκεψη Προέδρου Βουλής των Ελλήνων – «Φυλακισμένα Μνήματα»

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας» (Λευκωσία) και εν συνεχεία επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι ενταφιασμένοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, στη μνήμη των οποίων κατέθεσε στεφάνι.
Ο Πρόεδρος της Βουλής έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στα «Φυλακισμένα Μνήματα» τα ακόλουθα:
«Όσες φορές κι αν καταθέσεις τον σεβασμό και τον θαυμασμό σου στη γενναιότητα και ανδρεία των παλικαριών αυτών, που είναι θαμμένα στον περίκλειστο αυτόν χώρο, πάλι είναι λίγες και μικρές, μπροστά στο μέγεθος της θυσίας και της προσφοράς των νεκρών αυτών που στο άνθος της ηλικίας τους, συνεχίζοντας από αιώνων παράδοση, πότισαν το δέντρο της ελευθερίας και της ζωής ενός Έθνους με το αίμα της καρδιάς τους».