18/9/12

Προσφώνηση Μακαριωτάτου κατά την εκδήλωση της Κυπριακής βραδιάς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 18. 2012 11:52

 

Προσφώνηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου
κατά την εκδήλωση τής Κυπριακής Βραδιάς
στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

 

Ευγενείς προσκεκλημένοι,

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς Σάς υποδεχόμαστε στη δεύτερη εκδήλωση τής Κυπριακής Βραδιάς, την οποία η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου οργανώνει με την ευκαιρία τής ανάληψης τής Προεδρίας τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαι βέβαιος ότι οι πλείστοι από σάς θα διερωτώνται γιατί οργανώνουμε και δεύτερη εκδήλωση, αφού ήδη οργανώσαμε  μία στις 16 Ιουλίου.

Οι λόγοι βασικά είναι οι εξής.

Κατ’ αρχάς θεωρούμε το γεγονός τής ανάληψης τής Προεδρίας τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας και το μήνυμα τούτο θέλουμε παντοιοτρόπως να το περάσουμε μέσα από τα ευρύτερα στρώματα τού λαού μας. Θέλουμε να γίνει συνείδηση και στον τελευταίο Κύπριο πολίτη ότι η κρατική μας υπόσταση και η αναγνώρισή της τόσο από τον ΟΗΕ όσο από  την Ε.Ε. των οποίων είμεθα Μέλη, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο το οποίο διαθέτουμε απέναντι στην Τουρκία και στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση τού Βόρειου τμήματος τής κατεχόμενης Πατρίδας μας.

Γι’ αυτό,  η Αρχιεπισκοπή  έχει προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για να παράσχει τη δυνατότητα στο λαό μας να γνωρίσει καλύτερα τις πνευματικές του ρίζες  και τον υπέροχο ελληνοχριστιανικό του πολιτισμό, ο οποίος διαλάμπει σ’ αυτή την Πατρίδα για τέσσερις και πλέον χιλιετηρίδες.

Θέλουμε να προβάλουμε το επίπεδο τού Κυπριακού μας πολιτισμού, διανθίζοντες την κάθε μας εκδήλωση με διαφορετικά στοιχεία τού αρχαίου, τού βυζαντινού και τού λαϊκού μας πολιτισμού  και καθορίζοντες  μία διαφορετική στοχοθεσία.

Στην πρώτη μας  εκδήλωση, πλην τής ευκαιρίας που είχαμε να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τη δημοτική μας ποίηση μελοποιημένη σε ζωντανή μουσική και να χαρούμε εξαίρετους κυπριακούς χορούς, μάς παρεσχέθη και η δυνατότητα να τιμήσουμε όλους εκείνους τους ευυπόληπτους πολίτες, οι οποίοι προσέφερα τόσα πολλά στην  Εκκλησία και στην Κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, επιτελέσαντες πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Στην παρούσα εκδήλωση, παράλληλα με όλα τα νέα στοιχεία τού λαϊκού μας πολιτισμού, που θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε και να απολαύσετε, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε όλους εκείνους τους λαμπρούς χορηγούς, οι οποίοι με πολύ μεγάλη προθυμία συνεισέφεραν  πλουσιοπάροχα, δια να πραγματοποιηθούν όλες οι κυπριακές πολιτιστικές βραδιές  σε δώδεκα  πρωτεύουσες τής Ευρώπης και τής Ασίας.

Ομολογώ ότι, τα αποτελέσματα είναι λαμπρά. Τα μέλη των αποστολών διακατέχονται από πίστη και ενθουσιασμό προς αυτό που πράττουν. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται στους Ευρωπαίους η δυνατότητα να γνωρίσουν έναν πολιτισμό λαμπρό, του οποίου οι ρίζες βυθίζονται στα βάθη τεσσάρων  χιλιετηρίδων και ο οποίος φέρει τον φορτισμένο από ιδεολογικό πλούτο  και πνευματική καρποφορία, όνομα τού Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού.

Επίσης τους παρέχεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τον υπέροχο Βυζαντινό μας πολιτισμό, μέσω των εκθέσεων των υπέροχων αγιογραφιών μας και να διαμορφώνουν την εικόνα που εκφράζει και την ιστορική πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η Κύπρος δια μέσου των αιώνων υπήρξε το πιο λαμπρό κέντρο τού Βυζαντινού Πολιτισμού.

Βεβαίως η μεγαλύτερη επιτυχία των αποστολών αυτών έγκειται στο γεγονός ότι κάνουν γνωστό στους Ευρωπαίους το πρόβλημα τής εισβολής και τής κατοχής τού 38% τού Κυπριακού μας εδάφους. Στις εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται συνολικά 10 εκκλησιαστικά μας μνημεία, όπως ήταν πριν από την εισβολή και δίπλα όπως είναι τώρα.  Έτσι  μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους, να προβληματιστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τι σημαίνει Αττίλας και κατοχή. Δικαίως λέγεται ότι μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.

Η εκδήλωση στο Ελσίνκι, λ.χ. έγινε στην παρουσία 30 και πλέον πρέσβεων και διπλωματών και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στη Χάγη θα γίνει με τη συνεργασία τής πρεσβείας μας σε συνεργασία με τον  Δήμο τής πόλεως.

Στην Βιέννη τής Αυστρίας η όλη εκδήλωση  επίσης θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία τής πρεσβείας μας και τού Ελληνοαυστριακού Συνδέσμου και σε αίθουσα που θα παραχωρηθεί δωρεάν. Οι πρέσβεις μας, στις άλλες πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών χωρών, πληροφορούνται για την επιτυχία των αποστολών αυτών και αναμένουν τη σειρά τους με ενθουσιασμό. Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να τους εκφράσω την πλήρη ευαρέσκειά μου για το πνεύμα τής ομοθυμίας και της συνεργασίας που επιδεικνύουν.

Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πια θέμα διπλωματίας και ότι, τόσο η κυβέρνηση όσο και όλο το διπλωματικό μας σώμα πρέπει να ενεργοποιηθεί όσο είναι δυνατό εντονότερα.

Αγαπητοί μου Συνδαιτυμόνες.

Η αποψινή βραδιά μάς παρέχει ακόμη μια εξαιρετική χαρά. Ανάμεσά μας έχουμε  τους αθλητές μας και τις αθλήτριες μας που έλαβαν μέρος στους ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, μαζί με τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριο Ουράνιο Ιωαννίδη.

 Συνεπώς θα έχουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε τους λαμπρούς αθλητές μας, οι οποίοι με την αγωνιστικότητά τους τίμησαν το όνομα τής Κύπρου μας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό, ως Εκκλησία Κύπρου, να τους εκφράσουμε την αγάπη μας και τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν να τιμήσουν τον εαυτό τους και την Πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως βέβαια χαίρομε και επαινούμε τους αργυρούς ολυμπιονίκες μας Παύλο Κοντίδη και Καρολίνα Πελενδρίτου, δια τις τιμητικές θέσεις που κατέλαβαν.

Όμως θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι τα αισθήματα τής αγάπης μας και τού θαυμασμού μας απονέμονται εξ ίσου  σ’ όλους μας τους αθλητές που έλαβαν μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες. Και αυτοί κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους, ανεξαρτήτως τού αποτελέσματος. Θέλω να επαναλάβω αυτό που με έμφαση τους τόνισα στους χαιρετισμούς μου, προτού αναχωρήσουν για τους ολυμπιακούς αγώνες και το οποίο αποτελούσε το ιδεώδες των ολυμπιακών αγώνων.  « ΟΥ ΤΟ ΝΙΚΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ».

Περαίνων θέλω να ευχηθώ στην Κυπριακή κυβέρνηση να έχει  μία επιτυχημένη και αποδοτική Προεδρία τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προ πάντων θέλω να ενθαρρύνω όλους τους αρμοδίους να μη διστάζουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε βήμα να διεκδικούν τα δίκαια τού βασανισμένου μας λαού, που τόσες  ελπίδες επένδυσε πάνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό άλλως τε αποτελεί και χρέος απέναντι στην Ιστορία και απέναντι σ’ αυτή τη δύσμοιρη Πατρίδα, που στενάζει κάτω από την μπότα τού Τούρκου εισβολέα.

Στους πρωταγωνιστές τής αποψινής εκδήλωσης, και ιδιαίτερα στον πρωτοσύγκελλο Αρχιμανδρίτη πατέρα Ιερώνυμο, που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό όλων αυτών των εκδηλώσεων εκφράζω, για ακόμα μια φορά  τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Τέλος εύχομαι σ’ όλους Σας να απολαύσετε μια όμορφη Κυπριακή Βραδιά, για την οποία είμαι απόλυτα σίγουρος.

 

 

Ευχέτης προς Κύριον
† ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

17 Σεπτεμβρίου 2012.