28/10/12

Με μετάνοια θα κερδίσουμε τις αξίες και αρχές μας

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σερρών κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος, Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του με αφορμή την εορτή των 100 χρόνων ελευθερίας της Μακεδονίας τόνισε "υπάρχουν μάρτυρες, που γνώρισαν και έζησαν κοντά στον Ιησού Χριστό. Άνθρωποι που μεταμορφώθηκαν. Ακόμη και οι καλοί έγιναν καλύτεροι. Όμως, η μαρτυρία μόνο, δεν είναι ευλογημένη και πλήρης αν δεν υπάρχει η πράξη. Όσοι έκανα πράξη όσα έλεγαν ήταν πληρέστεροι. Και έτσι έζησαν οι μάρτυρες της εκκλησίας μας, γι' αυτό ερχόμαστε αυθόρμητα να προσκυνήσουμε και να ζητήσουμε την ευλογία τους, γιατί μας σπρώχνει η ψυχή μας. Το άδειασμα της ψυχής μας χρειάζεται γέμισμα" στη συνέχεια ο Μακαριώτατος συμπλήρωσε πως κοντά σε αυτούς τους Αγίους της Εκκλησίας υπήρξαν κι άλλοι μάρτυρες, αυτοί που θυσίασαν οικογένεια, παιδιά κι όλα τα ζηλευτά αγαθά για χάρη της πατρίδας και υπογράμμισε "αξίζει να θυμόμαστε και να τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους, όχι όμως μόνο με μνημόσυνα και μνημεία, αλλά να προχωράμε στην ουσία των εκδηλώσεων αυτών, γιατί τότε έχουν αξία. Καλούμαστε όταν βλέπουμε ένα μνημείο να θεωρούμε πως στο θεμέλιο αυτού είναι το αίμα του πατέρα μας, του παππού μας, των αδελφών μας, όλων εκείνων που αγάπησαν αυτόν τον τόπο κι έβαλαν τον εγωισμό στην άκρη".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται ο τόπος αυτήν την περίοδο την χαρακτήρισε ως ασθένεια και παρότρυνε να να ψάξουμε να βρούμε την θεραπεία της, γιατί όπως είπε "όπου έχουμε άρρωστους ανθρώπους, όσο καλούς νόμους και θεσμούς κι αν έχουμε θα αρρωστήσουν κι αυτοί".

Πρόσθεσε, επίσης, πως έχουμε χάσει αξίες και αρχές και πως ο μόνος τρόπος να τις ξαναβρούμε είναι να μετανοήσουμε κι "όταν λέμε μετάνοια εννοούμε αλλαγή μυαλών, αλλαγή συμπεριφοράς. Όταν είμαστε εγωιστές και άπληστοι δεν βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας σαν εικόνα Θεού, με αποτέλεσμα να τον αποϊεροποιούμε και να τον ευτελίζουμε".

Στη συνέχεια τελέσθηκε επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού και αποκαλυπτήρια μνημείου για τα 100 χρόνια ελευθερίων της πόλης, ενώ αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε την έκθεση παλαιτύπων βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Αργότερα, σε εκδήλωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στην αίθουσα "Αγία Κυράννα" ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι πρέπει να διατηρούμε τις παραδόσεις μας και να προσθέτουμε καινούργια στοιχεία σε ό,τι παραλαμβάνουμε, για να μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε μία σύντομη αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και κάνοντας ένα συσχετισμό με τους αγώνες για την ελευθερία που εορτάζουμε αυτές τις μέρες ο Μακαριώτατος επισήμανε πως "οι κληρικοί ή η Διοικούσα Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να παλέψει για την κρίση, υπάρχουν άλλοι τρόποι, έχουμε όμως χρέος να παλέψουμε και να αγωνιστούμε".

Μιλώντας, ωστόσο για τα συσσίτια και τα ιδρύματα της Εκκλησίας ανέφερε πως καθώς εκπρόσωπος ενός κόμματος επισκέφθηκε κάποιο κέντρα φιλοξενίας παιδιών αλλοθρήσκων ζήτησε να κατέβει η εικόνα που ήταν στον χώρο λέγοντας πως παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Το χρέος, αυτήν την ώρα, μας καλεί" είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "χρειάζεται πυγμή και σθένος, τα σύμβολα είναι δικά μας. Ο νόμος, εξάλλου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει ως όρο για την εισαγωγή των κρατών το σεβασμό της πολιτιστικής παράδοσης. Με ποιο δικαίωμα θα μας πει οποιοσδήποτε να κατεβάσουμε την εικόνα ή τη σημαία; Δεν είναι θέμα δικό τους, είναι θέμα δικό μας".


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος