"Τις αρχές και τις αξίες δεν τις αγοράζουμε, τις αποκτούμε με θυσία και αγώνα" τόνισε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την 5η Πανελλήνια Σύναξη Νεότητας της "Ενωμένης Ρωμηοσύνης" στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Γλυφάδας κ. Παύλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών - Διευθυντής του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, κληρικοί και λαϊκοί κυρίως νέοι από όλη την Περιφέρεια.
Ο πρ. της "Ενωμένης Ρωμηοσύνης" Θεόφιλος Παπαδόπουλος στην ομιλία του καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία και στους σκοπούς του συλλόγου.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για τις δυσκολίες τις εποχής τόνισε πως "τις αρχές και τις αξίες δε μπορούμε να τις αγοράσουμε από κάπου. Τις αποκτούμε με θυσία και αίμα. Χρειάζεται να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε μυαλό και διάθεση, να αλλάξουμε εσωτερικά, για να έρθει και η αλλαγή η εξωτερική, η αλλαγή του περιβάλλοντος".
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη αξιών λέγοντας συγκεκριμένα "η έκπτωση στις αρχές μας έχει ως αποτέλεσμα την ένδεια της γλώσσας. Ακούσαμε, επίσης, ότι πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, να την αλλάξουμε, για να μην ερεθίζει τους γείτονές μας. Με αποτέλεσμα το αίμα των προγόνων μας στη Σμύρνη, να θεωρηθεί στρίμωγμα σε κάποιο λεωφορείο. Αυτό είναι η διαστροφή των πραγμάτων".
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα λόγια του Μακρυγιάννη, ο οποίος έλεγε πως τούτο τον τόπο τον ζηλεύουν και γι' αυτό θέλουν συνεχώς να τον καταστρέφουν, αλλά πάντοτε μένει μια μαγιά, κι αυτή η ουσιαστική μαγιά έχει τη δύναμη να ξαναζυμώσει το φύραμα".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν πως παραπληροφορεί το λαό, αφού χαρακτηρίζει το δανεισμό από τους ξένους τοκογλυφία, επισημαίνει "δεν είμαι πολιτικός και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά όταν μας λένε δανειζόμαστε με 1% επιτόκιο και σας δανείζουμε με 6%, αυτό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τοκογλυφία ανάμεσα στα αδέλφια; Θα δεχτούμε τη βοήθεια των ξένων, επειδή μας χρωστάνε περισσότερα από ότι εμείς, αλλά θα την δεχτούμε με αξιοπρέπεια. Κάποιες φορές χρειάζεται να λέμε και όχι, για παράδειγμα δε μπορούμε να πουλήσουμε την Ακρόπολη ή τα νησιά μας. Όσοι παραβλέπουν τις αξίες, έχουν ξεχάσει τον Θεό κι όπου δεν υπάρχει ο Θεός, υπάρχει εκμετάλλευση. Όταν δεν πιστεύουμε στο Θεό το πρόσωπο του συνανθρώπου μας χάνει την αξία του".
Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "ας τιμήσουμε τον Μακρυγιάννη και ας μας αξιώσει ο Θεός να γίνουμε η μαγιά που θα βοηθήσει αυτόν τον τόπο να προχωρήσει".
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εισηγήσεις περί κρίσης αξιών και αρχών, η εισήγηση του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη με θέμα "Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", ενώ στο διάλειμμα υπήρξαν χώροι εργασίας για συζητήσεις με θέμα "τι απογοητεύει σήμερα τους νέους" και "τι κάνουμε από δω και πέρα".
Ενώ το απόγευμα θα υπάρχουν παρουσιάσεις ψηφιακών δίσκων για τον Αγ. Νεκτάριο και τον Πατροκοσμά και μετά παραδοσιακοί χοροί.