21/12/12

Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή προ των Χριστουγέννων, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη όλων των ιερών προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, από του Αδάμ μέχρι του Ιωσήφ του μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου, των απ’ αιώνος Θεώ ευαρεστησάντων, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, δηλαδή όλων όσοι  στη ζωή τους ακολούθησαν το δρόμο που καθόρισε ο Κύριος με τις εντολές του.

Ο λόγος της αφιέρωσης της συγκεκριμένης Κυριακής στους προ Χριστού αγίους είναι προφανής. Βαδίζουμε προς τη γιορτή των Χριστουγέννων και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το Σωτήρα του κόσμου. Οι άγιοι προπάτορες, προφήτες, πατριάρχες, δίκαιοι άνδρες και γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης αποτελούν ζωντανά παραδείγματα προετοιμασίας για το σωτηριώδες γεγονός.
΄Ο,τι χαρακτήριζε τη ζωή εκείνων, πίστη, εγκράτεια, νηστεία, υπομονή στις δοκιμασίες, αφοσίωση στην παράδοση, τήρηση των εντολών, οφείλει να χαρακτηρίζει και τη δική μας ζωή. Με την επισήμανση, μάλιστα, ότι, ενώ για εκείνους η έλευση του Μεσσία ήταν αντικείμενο προσμονής και ελπίδας, για μάς είναι γεγονός, που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε μαζί με τον Ιησού Χριστό.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!