10/1/13

Εκδηλώσεις προς τιμήν του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β΄

Η Εκκλησία της Γεωργίας  οργανώνει εκδηλώσεις, αυτές τις ημέρες, προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Μτσχέτης  και Καθολικού Πατριάρχου πάσης Ιβηρίας  κ. Ηλία Β΄. Αποκορύφωμα των επετειακών εκδηλώσεων είναι οι ημερομηνίες, από 11 έως 13 Ιανουαρίου 2013.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 έτη από τη γέννηση και 35 έτη από την ενθρόνιση στον Πατριαρχικό θρόνο, του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου πάσης Γεωργίας, κ. Ηλία Β΄.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει, την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013, την πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου, στο Πανεπιστήμιο της  Γεωργίας,  Άγιος Ανδρέας. Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013, την τέλεση Πανορθόδοξου Αρχιερατικού Συλλείτουργου, στο οποίο θα λάβουν μέρος όλες οι αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που θα παρευρεθούν στους εορτασμούς.
Οι εκδηλώσεις αυτές, πέρα από τον πανηγυρικό χαρακτήρα, δηλώνουν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τεκμηριώνουν και επιτείνουν τις καλές, αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών.

Βιογραφικό σημείωμα του Αγιωτάτου και Μακαριωτάτου Πατριάρχου πάσης Γεωργίας κ. Ηλία Β΄.
Ο Μακαριώτατος Ηλίας ο Β΄ (κατά κόσμον Ηρακλής Γκουντουσαούρι-Σιολασβίλι) γεννήθηκε στο Βλαδικαυκάς στις 4 Ιανουαρίου 1933, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του το 1927.
Οι γονείς του κατάγονταν από τη Γεωργία, και συγκεκριμένα από την περιφέρεια Kazbegi. Ο πατέρας του - Γεώργιος Simon Shiolashvili ήταν από το χωριό Sno, και η μητέρα του - Nathalia Josef Kobaidze ήταν από το χωριό Σιών. Ο Ηρακλής βαπτίστηκε τριών ημερών, ανήμερα των Χριστουγέννων το 1933. Το όνομα Ηρακλής το έλαβε προς τιμήν του σπουδαίου Βασιλιά της Γεωργίας Erekle II, ο οποίος υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία για τον Γεωργιανό λαό.
Το 1952, ο Irakli Shiolashvili αποφοίτησε από το δημόσιο σχολείο στην Vladicaucasus. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στην Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας. Το 1957, ο δευτεροετής φοιτητής Ηρακλής, με τις ευλογίες του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Μελχισεδέκ ΙΙΙ, χειροτονήθηκε διάκονος και έλαβε το όνομα Ηλίας. Το 1959 χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο. Αποφοίτησε το 1960 από τη Θεολογική Ακαδημία Μόσχας. Του ζητήθηκε να συνεχίσει την επιστημονική-ερευνητική δραστηριότητα, αλλά λόγω της έλλειψης κληρικών στην πατρίδα του, αποφάσισε να επιστρέψει στη Γεωργία και διορίστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Μπατούμι, για να εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες της ενορίας.
Το 1961 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και ενθρονίστηκε ηγούμενος. Το 1963 χειροτονήθηκε, με τις ευλογίες του Πατριάρχου πάσης Γεωργίας Εφραίμ ΙΙ, σε Επίσκοπος Βατούμης και Σεμοκμέδης και το 1967 εξελέγη Επίσκοπος Σουχούμης και Αβχαζίας. Το 1969 προήχθη σε Μητροπολίτη. Από το 1963 έως το 1972 ήταν ο πρώτος θεολόγος διευθυντής της σχολής Μτσχέτης. Είναι εντυπωσιακό ότι, ήταν ο μόνος θεολόγος σε εκπαιδευτικό κέντρο εκείνη την εποχή στη Γεωργία.
Στις 9 Νοεμβρίου του 1977, μετά το θάνατο Καθολικού Πατριάρχη της Γεωργίας Δαβίδ V, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε στον πατριαρχικό θρόνο τον Μητροπολίτη Ηλία. Στις 23 Δεκεμβρίου 1977 εξελέγη Καθολικός Πατριάρχης και στις 25 Δεκεμβρίου 1977 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνισή του ως Προκαθημένου της Εκκλησίας Γεωργίας.
Από το 1978 έως το 1983 ο Πατριάρχης Ηλίας διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών. Το 1988 με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλία το Θεολογικό Σεμινάριο της Μτσχέτης μεταφέρθηκε στην Τιφλίδα, και εκεί ιδρύθηκε η Θεολογική Ακαδημία της Τιφλίδας και Ιερατική Σχολή.
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Ηλία, έχει μεταφραστεί η Αγία Γραφή στη σύγχρονη Γεωργιανή γλώσσα. Επιπρόσθετα, εκδίδονται διάφορα θεολογικά και άλλα έντυπα, όπως π.χ. περιοδικά, εφημερίδες κ.ά.
Επίσης, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ηλία, έχουν ιδρυθεί στο Πατριαρχείο Γεωργίας: αρχιτεκτονικό κέντρο, τμήματα χειροτεχνίας και λαογραφίας, τμήματα για τις σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις, για τους ξένους και τις οικονομικές υποθέσεις, κέντρο νεολαίας "DZLEVAI", η ανθρωπιστική υπηρεσία, τμήμα για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις κλπ.
Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της Πατριαρχίας του Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχου Ηλία ο αριθμός των επισκοπών της Εκκλησίας της Γεωργίας έχει αυξηθεί από 15 έως 33, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 53 μοναστήρια επανδρωμένα, και πάνω από 1000 κληρικοί. Νέοι γεωργιανοί Άγιοι έχουν εισαχθεί στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Ο τελευταίος άγιος που διαπιστώθηκε και διακηρύχθηκε η αγιότητά του και κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας της Γεωργίας είναι ο άγιος Γαβριήλ, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στη Μονή Μεταμορφώσεως στη Μτσιχέτη.
Έχει οικοδομηθεί, κατά την Πατριαρχία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία, ο μεγαλύτερος ναός στη Γεωργία. Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας χαρακτηρίζεται ως ισχυρή προσωπικότητα, τόσο ανάμεσα στους Προκαθημένους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και ανάμεσα στον κλήρο και το λαό της Γεωργίας.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός που δημοσιεύθηκε  αυτές τις ημέρες, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων, ότι στα 35 χρόνια Πρωθιεραρχίας, ο Πατριάρχης Ηλίας για να παρακινήσει την αύξηση των γεννήσεων στη χώρα του, ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά, ανάδοχος του 3ου παιδιού κάθε οικογένειας. Φαίνεται ότι η πρόσκληση βρήκε αρκετούς ανθρώπους που παρακινήθηκαν από την υπόσχεση του Πατριάρχου. Σήμερα αριθμούν 14,000 παιδιά, των οποίων ο Πατριάρχης θεωρείται ανάδοχος.
Επίσης,  ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Γεωργίας, είναι καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης μουσικών έργων, τα οποίων φιλοξενούνται σε αίθουσες μουσικής, όπως της Τιφλίδας, του Παρισιού και σε λίγες ημέρες του Λονδίνου.

Οι αδελφικές σχέσεις των Εκκλησιών Κύπρου και Γεωργίας
Να επισημανθεί ότι οι σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών είναι άριστες από κάθε άποψη. Άξιο αναφοράς για την ιστορική σημασία των αδελφικών σχέσεων των Εκκλησιών Κύπρου και Γεωργίας είναι η επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ. Ηλία Β΄ στην Κύπρο, 8 με 14 Ιουνίου το 2001, επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, και η Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, 22-27 Σεπτεμβρίου 2011.
Επίσης, πολλοί γεωργιανοί επισκέπτονται την Κύπρο, ως προσκυνητές. Ευλαβούνται ιδιαίτερα, την Παναγία, τον Άγιο Λάζαρο και τον Άγιο Γεώργιο.

Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων