22/3/19

Τρίτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τρίτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος


(21/3/2019).


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, στην τρίτη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Μετά από έκτακτη ολιγόλεπτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκαν:

α. Στην θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Θεοχάρης, μέχρι πρότινος Α’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.
β. Στην θέση του Α’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου, ο μέχρι πρότινος Β’ Γραμματεύς - Πρακτικογράφος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Κάρμας.
γ. Στην θέση του Β’ Γραμματέως - Πρακτικογράφου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης.

Στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου ανεγνώσθη μετά την προσευχή ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, άρχισε η ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευρίπου, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τις διατάξεις του άρθρου 44 του Νόμου 4521/2018.

Επί συνόλου 75 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος ψήφους 57,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Φιλόθεος Νικολάκης ψήφους 2,
3) Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Σταυρακάκης ψήφο 1.
Ευρέθησαν και 13 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.
Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευρίπου, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κεγχρεών.

Επί συνόλου 75 ψηφισάντων, ο Αρχιμανδρίτης κ. Αγάπιος Δρίτσας έλαβε ψήφους 61.
Ευρέθησαν και 13 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.
Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κεγχρεών, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Αγάπιος Δρίτσας.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τεγέας.

Επί συνόλου 74 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Ντούλιας ψήφους 52,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Ιουστίνος Τσαγκούρης ψήφους 2.
Ευρέθησαν και 19 λευκές ψήφοι και 1 άκυρη.
Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τεγέας, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Ντούλιας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε επίσης με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Επισκόπων στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι Εψηφισμένοι Επίσκοποι Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, Κεγχρεών κ. Αγάπιος και Τεγέας κ. Θεόκλητος, έδωσαν εν συνεχεία το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εψηφισμένων Επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής:

– Τήν Κυριακή 24 Μαρτίου ε.έ., στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αιγάλεω, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου.
– Τήν Κυριακή 24 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.
– Τήν Κυριακή 24 Μαρτίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των βοηθών Επισκόπων


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΕΥΡΙΠΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Μάριος) Παναγόπουλος, του Σταματίου και της Αγγελικής, εγεννήθη εν Αθήναις το 1972.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, που ολοκλήρωσε στο Αιγάλεω, εισήχθη και επεράτωσεν ευδοκίμως τας σπουδάς του εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Αθηνών και, εν συνεχεία, εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1995 εκάρη μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων και εχειροτονήθη Διάκονος, ενώ το 1998 Πρεσβύτερος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, λαβών και το Οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου.
Διωρίσθη υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 1999 Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ το 2004 Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.
Υπηρέτησεν ως Εφημέριος, ιερατικώς Προϊστάμενος και Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω.
Διηκόνησε εις τον Τομέα Νεότητος και Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΤΕΓΕΑΣ κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ


Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Τεγέας, κ. Θεόκλητος, (κατά κόσμον Ανδρέας – Χρυσοβαλάντιος) Ντούλιας, του Ιωάννου και της Ελένης, εγεννήθη το 1971 εις το Άργος Αργολίδος.
Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου Κύπρου.
Εκάρη Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Β’ (Φιλιππαίου) την 26η Αυγούστου 1993 εν τη Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας.
Υπό του ιδίου Μητροπολίτου εχειροτονήθη Διάκονος την 20ή Σεπτεμβρίου 1993 και Πρεσβύτερος την 13η Νοεμβρίου 1994, προχειρισθείς αυθημερόν εις Αρχιμανδρίτην.
Διηκόνησε ως Εφημέριος εις διαφόρους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και από το 2003 ως Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ενοριακού Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως.
Ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας το έτος 2003 και το 2013 καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου και υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ τον Άμβωνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Επιπροσθέτως διηκόνησε εις διαφόρους τομείς του εν γένει ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και συμμετείχε ως εκπρόσωπος αυτής εις διάφορα Συνέδρια της Ελλαδικής Εκκλησίας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΚΕΓΧΡΕΩΝ κ. ΑΓΑΠΙΟΥ

Ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος Δρίτσας, του Στυλιανού και της Ισιδώρας, εγεννήθη εις Αθήνας την 17ην Δεκεμβρίου 1959.
Ετελείωσεν τας εγκυκλίους σπουδάς του εις Μέγαρα Αττικής.
Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1978-1982. Παρηκολούθησεν μαθήματα Ψυχολογίας εις το Κέντρον Ελευθέρων Σπουδών Ερεύνης Ψυχολογίας (Κ.Ε.Σ.Ε.Ψ.), ως και μαθήματα εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορικόν - Αρχαιολογικόν).
Εκάρη Μικρόσχημος Μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Μακελλαριάς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας υπό του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως και νυν Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου την 30ήν Δεκεμβρίου 1984.
Διάκονος εχειροτονήθη την 24ην Φεβρουαρίου 1985 και Πρεσβύτερος την 8ην Μαρτίου 1987 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, διακονήσας εν τη Εκκλησιαστική Επαρχία Καλαβρύτων ως Εφημέριος - Ιεροκήρυξ επί τετραετίαν.
Από του έτους 1988 ανέλαβεν την επαναλειτουργίαν της εγκαταλελειμμένης Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού εν Λουτρακίω Κορινθίας, καρείς εις αυτήν Μεγαλόσχημος Μοναχός, εγκαταβιών εν αυτή μονίμως έως της σήμερον, θεραπεύων δε τας λειτουργικάς και κηρυκτικάς ανάγκας της ως άνω Ιεράς Μονής ως και τας πνευματικάς τοιαύτας των προσκυνητών αυτής. Την 8ην Απριλίου 1991 ενεθρονίσθη υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος Ηγούμενος της αυτής Ιεράς Μονής, αγωνιζόμενος υπερβαλλόντως μετά των λοιπών πατέρων διά την ανοικοδόμησιν και γενικωτέραν πρόοδόν της.
Υπηρέτησε, προσέτι, ως Εφημέριος - Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, κηρύττων επί τριακονταετίαν εις την πόλιν του Κιάτου.
Εχρημάτισεν Πνευματικός εις τα Σχολεία των πόλεων Κορίνθου, Λουτρακίου, Κιάτου, Βραχατίου, ως και Ορφανοτρόφος εις το Εκκλησιαστικόν Ορφανοτροφείον της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου «ΟΙΚΟΣ ΑΓΙΑΣ ΧΛΟΗΣ».
Υπήρξεν μέλος εις πολλάς Επιτροπάς ως στενός συνεργάτης του Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού Παντελεήμονος και από του έτους 2003 Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπός του, με αποκλειστικόν δικαίωμα υπογραφής έως του θανάτου του μακαριστού Μητροπολίτου το έτος 2006.
Εις την θέσιν του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου διατηρεί τούτον ο νυν Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.
Επί εικοσιπενταετίαν, με τας ευλογίας του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος διακονεί ως Πνευματικός της Προτύπου Γυναικείας Μοναστικής Αδελφότητος «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Ηλιουπόλεως και από του έτους 2012, με την κυριαρχικήν άδειαν του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού Ιακώβου και του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνης Άργους.
Προΐσταται της Χριστιανικής Αδελφότητος Γυναικών και Κορασίδων Λουτρακίου «ΑΓΙΑ ΦΟΙΒΗ Η ΔΙΑΚΟΝΟΣ», έχει γράψει άρθρα και μελέτας Θεολογικού, Εκκλησιαστικού και Ιστορικού περιεχομένου, ως και πνευματικής οικοδομής, έχει συμμετάσχει, ως ομιλητής, εις Παμμοναστικά Συνέδρια, εις τας Σχολάς Κατηχητών, Γονέων, εις το πρόγραμμα υπό την επωνυμίαν «ΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, εις Ιερατικά Συνέδρια, εις Συνάξεις Πνευματικών, όχι μόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, αλλά και εις άλλας Ιεράς Μητροπόλεις προσκληθείς προς τούτο.
Επί διετίαν επεμελείτο και επαρουσίαζε εις τον τηλεοπτικόν σταθμόν Κορίνθου «RTP ΚΕΝΤΡΟΝ» την εκπομπήν «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ».