18/4/19

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκανίασε την έκθεση αγιορείτικης τέχνης στο Σισμανόγλειο - Το ταξίδι του Μάρκου Μπόλαρη στην Κωνσταντινούπολη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκανίασε την έκθεση αγιορείτικης τέχνης στο Σισμανόγλειο - Το ταξίδι του Μάρκου Μπόλαρη στην Κωνσταντινούπολη

Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη και της γενικής προξένου Κωνσταντινούπολης Τζιορτζίνας Σουλτανοπούλου, τελέστηκαν απόψε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού του αγιορείτη ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι». Εβδομήντα έργα, αγιογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, που εξήλθαν για πρώτη φορά από το ‘Αγιο Όρος, εκτίθενται στο ευρύ κοινό, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου υπό την διοργάνωση του ‘Αγίου Όρους, του υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
«Πρώτιστη ευθύνη της πολιτικής και των πολιτικών» δήλωσε ο κ. Μπόλαρης «είναι η αξιοποίηση και η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας υπέρ του λαού της. Εκτιμώντας ότι Ελλάδα είναι μία “πυρηνική δύναμη” στο χώρο του πολιτισμού από τα μιναϊκά χρόνια, τους προϊστορικούς χρόνους, την κλασσική αρχαιότητα, την ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και μέχρι σήμερα, είναι ευθύνη μας και καθήκον η ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής υπεροπλίας στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό και η σημερινή έκθεση αγιογραφίας, ψηφιδωτού, μικρογλυπτικής και σμάλτου από αγιορείτες πατέρες, εξαίρετους καλλιτέχνες, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που μετουσιώνουν την ωραιότητα της πνευματικής ζωής σε ομορφιά της τέχνης για να εκφραστεί ο άνθρωπος του 20ού αιώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είμαστε ευγνώμονες γιατί τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης τα τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος».


Με τα εγκαίνια της έκθεσης ο υφυπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε απόψε τη διήμερή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλούς ιστορικούς χώρους της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.


Χθες ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε το ιστορικό γυμνάσιο και λύκειο Ζωγράφειο, όπως και το ιστορικό κτίριο του κεντρικού Παρθεναγωγείου στο Πέραν, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον ως σχολείο, και περιηγήθηκε σε γειτονικά οικήματα της κοινότητας. Ειδικότερα για το Ζωγράφειο, ο κ. Μπόλαρης τόνισε τη σημασία του με ένα tweet: «Συμπληρώνοντας 125 χρόνια συνεχούς προσφοράς, στο μεγαλοπρεπές μέγαρο που δεσπόζει στο Πέραν, αποτελεί σημείο αναφοράς της ομογενειακής Παιδείας και του Πολιτισμού. Ευχές για ποιοτική και δημιουργική συνέχεια σε διδάσκοντες και μαθητές. Αιέν Αριστεύειν».

Το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε γεύμα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού σε μια προσπάθεια συνεργειών για την ανάδειξη της πολιτισμικής εικονας της Ελλάδας και της ενίσχυσης των σχέσεων στους τομείς πολιτισμού, παιδείας, επιχειρήσεων, ανάπτυξης και τουρισμού.

Σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το νοσηλευτικό ίδρυμα του Βαρουκλή, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αρχίατρο του νοσοκομείου και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του, καθώς και στο κέντρο απεξάρτησης, το οποίο λειτουργεί για άτομα εξαρτημένα από παντός είδους ουσίες. Επίσης, επισκέφθηκε το Γηροκομείο όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνομιλήσει με τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί και τυγχάνουν της φροντίδας και της περιποίησης του ιδρύματος.

Ακολούθησε η επίσκεψη του κ. Μπόλαρη στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαουκλή, όπου προσκύνησε τους τάφους των παλαιών πατριαρχών.


Τέλος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου συνομίλησε με τους καθηγητές και τους μαθητές και ξεναγήθηκε στους χώρους καθώς και στην ιδιαίτερα σημαντική και πλούσια βιβλιοθήκη της ιστορικής αυτής σχολής.