19/3/15

Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Ὕμνοι καὶ τραγούδια γιὰ τὴν Παναγία» του 89,5

Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Ὕμνοι καὶ τραγούδια γιὰ τὴν Παναγία» του 89,5

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Η αποψινή εκδήλωση ήταν μία όαση που χρειαζόμαστε αυτήν την εποχή» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την λήξη της παρουσίασης της νέας έκδοσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, του πρώτου διπλού ψηφιακού δίσκου «Ὕμνοι καὶ τραγούδια γιὰ τὴν Παναγία» στον οποίο ψάλλει βυζαντινοὺς ύμνους και ερμηνεύει παραδοσιακὰ τραγούδια η Νεκταρία Καραντζὴ με φιλικὴ συμμετοχὴ των Χρόνη Αηδονίδη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου και Márta Sebestyén.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία μοναδική από αισθητικής άποψης αίθουσα του Βυζαντινού Χριστιανικού Μουσείου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Μητροπολιτών Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Κορωνείας κ. Παντελεήμονος, του Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, Διευθυντών των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεώργιου Καλαντζή, εκπροσώπων της Περιφέρειας, κληρικών και λαϊκών. Η συμμετοχή των φίλων και ακροατών του ραδιοφωνικού σταθμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα η αίθουσα της εκδήλωσης να είναι ασφυκτικά γεμάτη και να υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και στον προαύλιο χώρο.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο οποίος παρουσίασε το υλικό του ψηφιακού δίσκου και συνεχάρη τους συνεργάτες και τους συντελεστές του έργου αυτού. Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς και όλους τους παρευρισκόμενους λέγοντας «Μακαριώτατε, με την παρουσία σας δηλώνετε αυτό που συχνά λέτε, ότι η Εκκλησία υπάρχει όταν διαλέγεται και παράγει πολιτισμό».

Η ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή τόνισε πως «ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Η αφορμή για την έκδοση αυτή ήταν η συμμετοχή μου σε μία σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας. Η βαθύτερη εσωτερική κινητήριος δύναμη όμως ήταν μια ανάγκη έκφρασης πίστης».

Ο κορυφαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης συνεχάρη τον διευθυντή και τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικό Σταθμόυ της Εκκλησίας για την έκδοση αυτή, αλλά και για την στήριξη και τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής. «Είναι, ίσως, ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός που σέβεται την κληρονομιά μας» είπε ο κ. Αηδονίδης.

Ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος μιλώντας για την αξία της τέχνης, της παράδοσης και του πολιτισμού τόνισε πως «ο άνθρωπος που ασχολείται με την τέχνη δεν πρέπει να αρκεστεί στον παθητικό ρόλο του κληρονόμου. Του κληρονόμου που a priori δέχεται αναίμακτα το δώρο της κληρονομιάς και το χάνει γιατί αυτό που δέχεται δωρεάν το πουλάει πολύ ακριβά. Όταν πουλάμε αυτό που δεχόμαστε πλουσιοπάροχα από τον δημιουργό δωρεάν, τότε το έχουμε ήδη χάσει. Ο καλός κληρονόμος μοιάζει με έναν αγωγό που μεταφέρει το μήνυμα από την μία πλευρά στην άλλη. Αυτός που δεν είναι απλά καλός κληρονόμος, αλλά γίνεται συνδημιουργός στην τέχνη δεν είναι απλά ένας καλός αγωγός, αλλά γίνεται μία ρίζα που βγάζει κι άλλες ρίζες και το δέντρο γίνεται δάσος. Αυτοί οι συνδημιουργοί λείπουν σήμερα από την Ελλάδα. Την Ελλάδα της προχειρολογίας, των μαρτύρων, των ομολογητών για οποιοδήποτε θέμα. Όλοι μαρτυρούμε, όλοι ομολογούμε μέσα στην έδρα μας εκ του ασφαλούς. Κανένας πραγματικός μάρτυρας, κανένας ομολογητής στο πέρασμα της ιστορίας δεν το έκανε εκ του ασφαλούς. Όλοι το έκαναν μέσα από αίμα και κατάθεση αίματος. Αυτό λείπει στην τέχνη. Η Νεκταρία Καραντζή είναι συνδημιουργός δεν είναι απλά ένας διεκπεραιωτής».

Στη συνέχεια ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας υπογράμμισε πως «είναι ευπρόσδεκτο και χαρμόσυνο το γεγονός η υποδοχή μιας τόσο δημιουργικής και καλαίσθητης μουσικής έκδοσης, με εξαιρετικούς συντελεστές, με φορέα ένα ραδιοφωνικό σταθμό, όπως είναι αυτός της Εκκλησίας που φιλοδοξεί να δώσει ένα διαφορετικό στίγμα, ένα ξεχωριστό ήθος, μιαν άλλη φωνή στην έκφραση και την επικοινωνία στα ερτζιανά». Μίλησε για την αξία της παράδοσης, τους εκκλησιαστικούς ύμνους και τα δημοτικά τραγούδια και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «περιμένουμε και τη συνέχεια που θα συμπληρώσει και θα διευρύνει αυτό το πρώτο μέρος της συλλογής. Μαζί με την ελπίδα και την ευχή η Εκκλησία, μέσα από τους επικοινωνιακούς της φορείς και τις σχετικές δράσεις, να δώσει ακόμη περισσότερη έμφαση στην όλη προσπάθεια για καταγραφή, διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού μουσικού μας πολιτισμού».

Αμέσως μετά η Νεκταρία Καραντζή ερμήνευσε αρκετά από τα τραγούδια που υπάρχουν στην πρώτη έκδοση του ψηφιακού δίσκου.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ήταν μία εξαιρετική εκδήλωση. Ακούστηκαν ύμνοι που εκφράζονται από την πρόταση «η μουσική είναι η γλώσσα των αγγέλων». Φεύγουμε κατασυγκινημένοι από την αίθουσα αυτή». Ευχαρίστησε τον Διευθυντή και τους συνεργάτες του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, τους ερμηνευτές και τους συντελεστές του ψηφιακού δίσκου, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους λέγοντας πως «η αποψινή εκδήλωση μας αποζημίωσε για ό,τι κι αν αφήσαμε για να είμαστε εδώ. Αυτές οι αποζημιώσεις μας χρειάζονται αυτήν την εποχή. Μιλάμε όλοι για ερημωμένες καταστάσεις και για έρημους τόπους, αλλά και μέσα στην έρημο υπάρχουν οάσεις. Οι οάσεις αυτές μας ξεκουράζουν και μας δημιουργούν σκέψεις ενθουσιασμού και αισιοδοξίας. Σήμερα είδαμε μία τέτοια όαση. Απόψε λάβαμε το μήνυμα πως όλα θα τα ξεπεράσουμε, όπως τόσες φορές έχουμε δοκιμαστεί και έχουμε βγει νικητές».

Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος περιέχει μια εξαιρετική επιλογή 14 εκκλησιαστικών ύμνων που τους αποδίδει η Νεκταρία Καραντζή, ενώ ο δεύτερος ψηφιακός δίσκος περιέχει 12 παραδοσιακά τραγούδια που τα ερμηνεύει η ίδια. Οι Ύμνοι αναφέρονται στις Θεομητορικές εορτές, ενώ περιλαμβάνονται επίσης: καλοφωνικοί ειρμοί, κάποιοι γνωστοί ύμνοι νεώτερων συνθέσεων, και διάφορα, εν γένει, γνωστά τροπάρια της Παναγίας, από τον Ακάθιστο Ύμνο ή τις Ακολουθίες των Παρακλήσεών Της.

Ως προς τα παραδοσιακά τραγούδια, περιλαμβάνονται περιοχές της Ελλάδας από τη Θράκη ως τη Λακωνία, τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι αλλοτινές, αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Ορισμένα από τα τραγούδια του έργου είναι ανέκδοτα, περισωσμένα, είτε μέσω μουσικών αρχείων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών, είτε μέσω ερασιτεχνικών ηχογραφήσεων προηγούμενων γενεών.

Ο διπλός αυτός δίσκος, που συνοδεύεται από booklet 72 σελίδων (Ελληνικά, Αγγλικά), αποτελεί την πρώτη σε σειρά έκδοση με Ύμνους και Τραγούδια για την Παναγία. Θα ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι ψηφιακοί δίσκοι, που θα καλύπτουν παραδοσιακά τραγούδια από τα υπόλοιπα μέρη του Ελληνισμού. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει πάνω από 70 μουσικά αρχεία (ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια).