7/1/16

Ἡ Σύναξις τοῦ Τιμίου Προδρόμου(7 Ιανουαρίου)

Ἡ Σύναξις τοῦ Τιμίου Προδρόμου(7 Ιανουαρίου)

Η αγία μας Εκκλησία επιτελεί σήμερα σύναξη των πιστών και τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ιωάννου του Βαπτιστή, διότι συνέβαλε τα μέγιστα στο γεγονός της τήρησης των διατεταγμένων από τον Χριστό, ως ιστορικό πρόσωπο, με τη βάπτισή Του στον Ιορδάνη.
Ο Ιωάννης ήταν γιός του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Γέννημα στείρας γυναίκας και καρπός θερμής προσευχής των γονέων του. Από έμβρυο έξι μηνών, στη μήτρα της Ελισάβετ, έλαβε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και σκίρτησε όταν η Θεοτόκος Μαριάμ συνάντησε τη μητέρα του Ελισάβετ. Μέχρι την ηλικία των τριάντα ετών ο Ιωάννης έζησε ασκητικά στην έρημο της Ιουδαίας, δοσμένος ψυχή τε και σώματι στην προσευχή, τη μελέτη, και την πνευματική και ηθική ολοκλήρωση.
Φορούσε ρούχα από τρίχες καμήλας και στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη. Έτρωγε τις άκρες των βλαστών των φυτών και άγριο μέλι. Με το κήρυγμά του καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν, να αλλάξουν τρόπο σκέψης, να γίνουν καλύτεροι, να προσεύχονται γιατί η βασιλεία των ουρανών είναι εγγύς.
Κατακεραύνωνε επίσης και χτυπούσε σκληρά την κακία και το φαρισαϊσμό, την υποκρισία των ανθρώπων και την αμαρτωλή ζωή των αρχόντων, προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Χριστού. Ο λόγος του ήταν γεμάτος ανδρεία και δύναμη. Δε δείλιασε και ούτε δίστασε να τα βάλει με το κατεστημένο της εποχής του, με τον ίδιο τον βασιλιά Ηρώδη και την παθολογική και αλαζονική του συμπεριφορά. Ταυτόχρονα ξεσκέπαζε τους Φαρισαίους, που καταδυνάστευαν το λαό, φορτώνοντάς τον βαριά και δυσβάστακτα φορτία.
Όταν ο Χριστός ξεκίνησε τη δημόσια δράση του, οι άνθρωποι, με την υπόδειξη του Ιωάννου Προδρόμου, τον ακολουθούσαν ως τον κατεξοχήν Προφήτη και Διδάσκαλο. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δίδασκε και προετοίμαζε τους βαπτιζόμενους στον Ιορδάνη να δεχθούν το Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, τον αμνόν του Θεού, αυτόν που θα απάλλασσε τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο ανώτερος και σπουδαιότερος άνθρωπος που γεννήθηκε ποτέ από γυναίκα. "Μείζων εν γεννητοίς γυναικών προφήτης Ιωάννου του Βαπτιστού, ουδείς εστι" (Λουκ. ζ΄ 28).

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου