7/11/18

Σταδιακή αλλαγή του καθεστώτος στις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας

Σταδιακή αλλαγή του καθεστώτος στις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας


«Γίνεται μία σταδιακή αλλαγή του καθεστώτος και όχι μια απόλυτη και άμεση διακοπή των σχέσεων με επιβολή της μίας άποψης ή της άλλης, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό», δήλωσε ο βουλευτής Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Δουζίνας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.
«Η συμφωνία αυτή περιέχει μία σειρά μέτρων, που προχωρούν προς τη δημιουργία μίας σαφούς και διακριτής σχέσης ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία. Βέβαια και η αναθεώρηση του Συντάγματος -το άρθρο 3 και άλλα άρθρα πιθανόν- οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο κ. Δουζίνας, εκτιμώντας πως περαιτέρω η συμφωνία δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «να πάρει κάποια ρίσκα, αλλά κυρίως να προχωρήσει και να λύσει προβλήματα, τα οποία είχαν παραμείνει δεκαετίες, είχαν κακοφορμίσει και [...] δείχνει και τη στόφα ενός ηγέτη, ο οποίος παίρνει θέματα, που οι άλλοι τα είχαν εγκαταλείψει, τα είχαν αφήσει να είναι κάτω από το χαλί, και τα λύνει».
«Δείχνει η Αριστερά» επισήμανε ο κ.Δουζίνας «ότι έχει τη δυνατότητα να μπαίνει σε θέματα, τα οποία οι άλλοι θεωρούσαν ότι δεν είναι τα χωράφια της, αλλά χωράφια της Δεξιάς και της πατριδοκαπηλικής παράταξης και να τα λύνει με έναν τρόπο, ο οποίος φαίνεται να είναι αποδεκτός και από τις δύο πλευρές». Χαρακτήρισε, δε, υποκριτική την κριτική που άσκησε στη συμφωνία το Κίνημα Αλλαγής, ότι η κυβέρνηση δεν πηγαίνει σε μια πιο ριζική μεταρρύθμιση, «γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση, ήταν αναμεμειγμένο στις δύο προηγούμενες μεγάλες αναθεωρήσεις και δεν έκανε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση».
«Σε αυτά τα θέματα, σε αυτές τις μεγάλες ιστορικές εντάσεις, διαφορές, τις διενέξεις που μπορεί να υπάρχουν, η λύση δεν επιτυγχάνεται με το να κόψεις τον γόρδιο δεσμό, με μια απόλυτη και ξαφνική ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος, γίνεται με μικρές κινήσεις, με μικρές αλλαγές, που γίνονται αποδεκτές και από τις δύο πλευρές [...] Και στις σχέσεις μας με τη βόρεια γείτονα και στις σχέσεις μας με την Εκκλησία απαιτείται -εφόσον υπάρχει μία πραγματική διαφορά, μια πραγματική διαφωνία με ιστορικό βάθος- μία σειρά από διαπραγματεύσεις, πιθανώς και κάποιοι συμβιβασμοί, για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα», εξήγησε ο βουλευτής.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να περιληφθεί στα προς αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή άρθρα του Συντάγματος και το άρθρο 16, που αφορά το καθεστώς των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο κ. Δουζίνας παρατήρησε: «Είναι μία μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει, να λάβει υπόψη τις εμπειρίες που έχουμε από άλλα κράτη και εκπαιδευτικά ζητήματα. Όταν ακούγεται στον δημόσιο διάλογο ότι εάν καταργηθεί το άρθρο 16 θα έλθει εδώ το Χάρβαρντ, η Οξφόρδη, το Πρίνστον, αυτά είναι αστεία πράγματα, διότι η λογική του μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, στο οποίο η Πολιτεία έχει και μία έντονη ρυθμιστική παρέμβαση, είναι μία λογική που πρέπει να ακουστεί, αλλά πρέπει όλο αυτό το πράγμα να μπει σε μία συζήτηση για το τι σημαίνει σήμερα Πανεπιστήμιο».
«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει κι εγώ προσωπικά -με τη δική μου εμπειρία πολλών δεκαετιών στο Λονδίνο και σε θέσεις πρυτανικές στα βρετανικά πανεπιστήμια- νομίζω ότι είναι καλό να ξεκινήσει. Αλλά δεν γίνεται αυτή η συζήτηση απλώς με μία καταιγιστική και επιθετική λογική, που λέει να αλλάξει το άρθρο 16 και όλα θα γίνουν καλά» εξήγησε, σημειώνοντας και ότι «σε τελική ανάλυση δεν ήταν η Αριστερά που έκανε το άρθρο 16 [...] και αυτή τη στιγμή είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει με έναν πολύ γρήγορο τρόπο και απλώς μέσα σε μια λογική ότι υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, που αν μπορέσουμε να το βρούμε και να το κινήσουμε θα λυθούν όλα τα προβλήματα για την παιδεία μας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης